Koncert z Markom Letonjo ob odprtju jubilejne sezone Slovenske filharmonije

Navdih za koncert je bil tudi znanstvenofantastični film 2001: Vesoljska odiseja.

V ponedeljek so v prostorih Festivala Ljubljana pripravili njihovo zadnjo novinarsko konferenco v letošnjem poletnem ciklusu. Hkrati je bila pa to tudi priložnost, da se v letošnjih sezoni prvič predstavi tudi Slovenska filharmonija. Tako so na tiskovni konferenci poleg zaključnih programskih vsebin Festivala Ljubljana, predstavili tudi koncert ob odprtju nove sezone Slovenske filharmonije, ki nastaja v sodelovanju s Festivalom Ljubljana in Cankarjevim domom. Koncert bo vodil dirigent Marko Letonja, na kar so v Filharmoniji še posebej ponosni.

Klemen Hvala, umetniški vodja Slovenske filharmonije je najprej povzel zgodovino filharmonije in tako naredil uverturo v letošnjo sezono ustanove, ki bo že sedemdeseta zapovrstjo. 1701 je ustanovljena Acadamia Filharmonicorum, ki se kasneje preoblikuje v Filharmonično družbo. Leta 1908 dobimo prvo slovensko filharmonijo. Povojna Slovenska filharmonija pa začne delovati leta 1948. Torej, letos beležijo 70 let zelo uspešnega neprekinjenega delovanja. Tudi to je bil, kot je razložil Hvala, eden od vzgibov zato, da k sodelovanju ponovno povabijo Marka Letonjo.

Marko Letonja, nekdanji umetniški vodja in šef dirigent Filharmonije je spregovoril malo bolj podrobno o programu koncerta in izboru skladb. Najprej je izpostavil, da tak otvoritveni koncert v Filharmoniji nekaj novega. Zato so skrbno izbrali program, v katerem bo v prvem planu orkester s tremi reprezentančnimi skladbami. Bolj podrobno je spregovoril o izboru Ligetija, ker je po mnenju dirigenta to eden najpomembnejših komponistov v preteklem 20. stoletju. Zato se maestro Letonja trudi, da bi Györgyja Ligetija večkrat predstavil v svojih programih.

Ker je skladba Ligetija na sredi koncerta, je po besedah Letonje, logična izbira za popolnitev programa Tako je govoril Zaratustra Richarda Straussa, ki je uporabljena v istem filmu, torej filmu 2001: Vesoljska odiseja. Dodatno je še opozoril, da se omenjeni skladbi zvrstita brez prekinitve.

Na koncertu, ki bo 6. septembra ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, boste tako lahko slišali dela Straussa, Ligetija in Berlioza. Karte so na voljo na blagajni Križank ter na prizorišču, uro pred začetkom predstave.

Za Radio KAOS sem prispevek pripravila Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *