Koncertna mora v matineji SNG Nova Gorica; za šolo… pa še za koga…?

Simon Perčič, dirigent: Prva asociacija, ko slišiš znane priimke iz svetoven klasične glasbene literature kot so npr.: Haydn, Dvořák, Liszt, Grieg..., da gre za nekaj "zateženega", morastega. S to predstavo, s tem koncertom in priredbami del teh istih in še nekaterih avtorjev klasične glasbe smo ta občutek poskušali obrniti v nekaj prijetnega in s tem glasbenim gledališčem pozitivno presenetiti publiko. Verjamem, da nam je to uspelo. Jaša Jamnik, režiser: Za tak nastop resda ne potrebuješ prevoda in je s to predstavo mogoče nastopiti marsikje, potrebuješ pa izjemno koncentracijo. In ti mladi glasbeniki so tega absolutno sposobni. Izjemno hitro napredujejo.

Z vprašanji o tem, če resna glasba ne (z)more biti tudi zabavna ter o njeni modernosti ali klasično pojmovani klasičnosti in simfoničnih ali filharmoničnih glasbenikih, za katere naj bi veljalo, da so same puščobe, so sicer dokaj naivno in zunaj realnega časa še pred premiero potencialno občinstvo spraševali avtorji pretežno koncertnega dogodka, ki hoče biti tudi predstava. V SNG Nova Gorica so teden dni pred Božičem namreč v veliki dvorani premierno uprozirili simpatični odrski dogodek Koncertna mora;
Če pustimo ob strani, da je bilo dogajanja v gledališkem pomenu besede bolj malo in da bi se morda prav gledališkim elementom lahko tudi zaradi predpone SNG bolj natančno posvetili, je treba reći, da je Koncertna mora za decembrski predpraznični, praznični in nič manj tudi za po-praznični čas, simpatična glasbena predstava: Pravzaprav koncert, glasbeno gledališče torej in – vsaj za mlado publiko (a ne le zanje) – tudi zanimiva učna ura, ki jo znova uprizarjajo prav danes dopoldne. Za šolo, kakopak. Z glasbeno matinejo bodo učencem vsekakor lepo popestrili uvod v ta šolski teden.

S scenarijem, morda bolje – scenosledom, ki ga bi bili veseli na sleherni priložnostni, manj pa tudi slavnostni, akademiji – ker je ob klasičnem programu vnešenenih precej zabavnih elementov tega skupinskega performansa, so mladi glasbeniki predstavili v priredbah obdelana dela Franza Liszta, Josepha Haydna, Antonín Dvořáka, Johna Cagea, Francoisa Bornea, Edwarda Griega, Béle Kélerja in Dannya Elfmanna. Neposredno po premieri smo se pogovarjali najprej z dirigentom Simonom Perčičem in potem še režiserjem Jašo Jamnikom.

Glede na aktualno dogajanje v Slovenski filharmoniji in če se v prihodnje pol leta morda zares zgodi njen razpust kot ena od ne tako slabih solucij za vzpostavitev novih temeljev, je med 65 mladimi simfoniki NOVE filharmonije zagotovo kar nekaj potencialnih kandidatov za novi sestav slovenskih filharmonikov. Tisti iz obstoječega korpusa SF pa, če le niso preveč zaposleni z muziciranjem v – recimo temu tako »popoldanskem« času, pa bi morda – ni pa povsem gotovo – lahko nadomestili mlade glasbenike iz novogoriškega orkestra.

Koncertno moro, ki je danes znova na sporedu v SNG Nova Gorica, sem za Radio KAOS gledal in poslušal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *