Lani si je življenje vzelo 443 Slovencev

Ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora boj proti stigmi

Na Inštitutu za varovanje zdravjav sodelovanju z drugimi organizacijami že 11. leto zapovrstjo obeležujejo Svetovni dan preprečevanja samomora, ki letos po vsem svetu poteka pod geslom »Stigma: Pomembna ovira pri preprečevanju samomora«. Mnogo posameznikov, ki umrejo zaradi samomora, trpi zaradi duševnih bolezni, vendar ne poiščejo ustrezne pomoči.

Na mariborskem Trgu Leona Štuklja bodo za vsakega lani umrlega postavili par odtisa obuval in pozvali lastnike pametnih telefonov, da v spomin na umrle na telefonih aktivirajo posebno mobilno aplikacijo, ki bo zaslon njihovega telefona spremenila v gorečo svečko.

S strahom pred stigmatiziranostjo se sooča večina tistih, ki zaradi samomorilnih misli in dejanj poišče strokovno pomoč. »Tehtanje med razlogi »za« in »proti« iskanju strokovne pomoči se pod vplivom stigme pogosto prevesi v nezaželeno stran – v minimaliziranje ogroženosti, zanikanje problemov, skrivanje stiske pred drugimi in ob kopičenju nerešenih problemov sčasoma pripelje do prezgodnje smrti zaradi samomora,« je opozorila Anka Zavasnik, predsednica Slovenskega združenja za preprečevanje samomora

Ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora je uradno izšel slovenski prevod knjige prof. Diega de Lea, Prelomnice. N eobičajno popotovanje v globine samomora namreč razkrivazgodbe ljudi, ki so zgolj zaradi srečnega spleta okoliščin preživeli poskus samomora, ter ljudi, ki so zaradi samomora izgubili bližnjega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *