Levstikove nagrade MKZ za leto 2017

Lili Prap: Sem bila zelo presenečena, ker se še ne počutim tako staro. Slavko Pregelj: Jaz se spominjam, da je ob podobni priliki, ko je enako nagrado dobil Kajetan Kovič, je rekel, lepa hvala za nagrado, ampak ne mislite, da ste se me zdaj znebili.

Prejšnji ponedeljek so v Mladinski knjigi podelili Levstikove nagrade, torej nagrade, ki jih Mladinska knjiga podeljuje avtorjem, ki objavljajo pri njihovi založbi. Pomen nagrad je uvodoma predstavil Bojan Švigelj.
Prejemnika Levstikove nagrade sta pesnik in pisatelj Peter Svetina za pesniško zbirko molitvice s stopnic in ilustratorka Tanja Komadina za izvirne ilustracije v knjigi Gospa s klobukom. Nagradi za življenjsko delo pa sta prejela pisatelj Slavko Pregelj in ilustratorka Lila Prap.

V utemeljitvi nagrade za izvirno leposlovje za pesniško zbirko Molitvice s stopnic je med drugim zapisno, da je v tem delu poezija Petra Svetine večplastna in nenazadnje zanimiva tudi za odraslega bralca: slednjemu lahko približa otroke in otroški univerzum, otrokom pa poezijo, medtem ko pa je delo Tanje Komadina žirija za izvirne ilustracije razumela kot izjemno toplo ter risarsko, slogovno in oblikovno odlično izpeljano ter podprto s pestrostjo in blagodejno skladnostjo barv.

Slavko Pregelj je izjemno priljubljen pisatelj med mladimi in njihovimi starši. Prejel je že veliko nagrad in zagotovo spada med klasike sodobne slovenske mladinske in otroške književnosti. Njegov opus je obsežen in žanrsko ter tematsko raznolik, čeprav piše predvsem realistično prozo iz vsakdanjega življenja otrok, mladostnikov in odraslih. V utemeljitvi nagrade za življenjsko delo Lili Prap, pa so zapisali, da ni le ilustratorka, ampak vsestranska ustvarjalka in imetnica, ki svoja dela sam načrtuje, piše besedila, slika podobe in vse skupaj odlikuje v končno obliko knjige. Natančno in nepopustljivo.

Kot je že omenil Slavko Pregelj, bosta sedaj njegovo ime ter ime Lili Prap dodani tudi v aleji Levstikovih nagrajencev, v arkadah, ki vodijo mimo Mladinske knjige založbe. Za radio Kaos sem prispevek pripravila Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *