Lotus Vincenc Šparovec: Odprite srce, (v MGL) prihaja Švejk!

Premiera in prva slovenska uprizoritev igre Colina Teevana, napisane po romanu Prigode dobrega vojaka Švejka v svetovni vojni Jaroslava Haška

Nocoj bo na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega druga premiera te sezone. S Haškovim Švejkom bodo kot prvo slovensko uprizoritev, za katero so izbrali besedilo irskega dramatika Colina Teevana, nadaljevali z repertoarjem, katerega vezno tkivo so poimenovali Zgodbe 20. stoletja. O tem je na novinarski konferenci govorila Barbara Hieng Samobor, direktorica in umetniški vodja. Prevajalka Teevnovega besedila je Tina Mahkota, režiser pa Jaka Ivanc.

Eno od igralskih dvojic tvorita Oberlajtnant Lukaš in njegov oproda Švejk.Lukašev lik je oblikoval Gašper Tič, boleče sarkastičnega na eni in do konca razneženega človeka v vedno prevelikem vojaškem plašču na drugi strani pa igra Lotus Vincenc Šparovec. Pogovor z njim smo začeli z njegovo vojaško izkušnjo zunaj gledališča, končali pa s sporočilom iz naslova tega prispevka. Tako je,pokorno javljamo, nastal pogovor z dobrim vojakom Švejkom.

Ob že omenjenih ustvarjalcih Švejka na odru MGL, Ivancu, Šparovcu, Tiču, Smoleju in Mahkoti naj povemo, da so ga sooblikovali tudi Rok Matek, Judita Zidar, Tina Potočnik, Janez Starina, Jožef Ropoša, Gregor Gruden, Domen Valič, kot gostujoča igralca pa Tomo Tomšič in Jure Kopušar.

Kot koproducent sodeluje Gledališče Koper, kot avtorji odrske priredbe pa se podpisujejo Ira Ratej, ki je tudi dramaturginja in drugi ustvarjalci uprizoritve. Scenografa sta Barbara Stupica in Jaka Ivanc, kostumograf Leo Kulaš, avtor glasbe in korepetitor je Davor Herceg, koreograf Dejan Srhoj, lektorica Barbara Rogelj, oblikovalec svetlobe pa Andrej Koležnik. Uporabljene fotografije so last MGL. Na vajah jih je posnel Jaka Ivanc. Avtor pogovorov, video posnetkov in prispevka v celoti pa je Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.