Mag. Brigita Perhavec, ZKTŠ Murska Sobota: »Bogati smo. Z obiskom bogati!«

Kak dan pred koncem minulega leta smo obiskali Mursko Soboto… Tamkajšnji Zavod za kulturo, turizem in šport je edina javna institucija, kjer se načrtno in premišljeno ukvarjajo tudi s kulturo. Prekmurje, pravzaprav Pomurje v celoti je namreč edino slovensko regionalno ali če hočete – pokrajinsko območje, kjer nimajo svojega gledališča. Naša sogovornica je bila mag. Brigita Perhavec, direktorica zavoda – s kratico ZKTŠ, ki ga samo na kulturnem delu njihovega ustvarjanja v letu dni obišče 45.000 ljudi. Kar je za mesto s 13.000 in občino s skoraj 20.000 prebivalci zagotovo izjemen uspeh.

Združevanje dveh dejavnosti v eni ustanovi – kulture in turizma – se bi ali se bo v bližnji prihodnosti najbrž kaj hitro obrestovala, še posebej, če bo občina oblikovala ustrezne strateške usmeritve; Perhavčeva pogreša predvsem temeljit razmislek o turizmu v občini, s katerim bi lahko bogato kulturno dejavnost in umetniško ustvarjalnost zlahka plemenitili in s sinergijo obeh dosegali še večje učinke in odmevnost med domačini in obiskovalci teh zanimivih krajev. Za šport pa pravi, da tako, kot je organiziran v občini, zagotovo ne sodi v to enovito ustanovo, v kateri devet in pol zaposlenih poskrbi z vse, kar si v zavodu naložijo ali pa je treba narediti, ker se naloge naložijo v sodelovanju z drugimi. Organizacijskega in upravnega dela je za teh devet in nekaj čez ljudi preveč, da bi od njih pričakovali še ustvarjalne, umetniške dosežke, čeprav imajo za gledališko področje zaposleno sodelavko z diplomo iz gledališke režije.

Publika, ki obiskuje njihove predstave, glasbene nastope in druge dogodke je, pravi naša sogovornica, izjemna… Naravnost neverjetni so, zatrjuje. Njihov zavod je s kulturnimi programi dosegel v vse vrtce, osnovne in srednje šole, obiskujejo jih tudi vse druge generacije – od mladih do najstarejših. Na leto pripravijo več kot 200 prireditev, dogodkov, ki odmevajo tudi prek občinskih in regionalnih, celo državnih meja, želijo pa si več gostovanj eminentnih umetniških ansamblov in ustanov iz prestolnice in drugih krajev, morda tudi iz tujine, kjer imajo izvrstne umetnike in repertoarje. To bi morda lahko dosegli z subvencioniranjem teh gostovanj. Kot primer je direktorica ZKTŠ Murska Sobota navedla pogovore o morebitnem gostovanju Slovenske filharmonije… Ostalo je pri poskusu in preliminarnih pogovorih, saj z vstopnicami, ki v Murski Soboti ne presežejo poprečne cene okrog 15 evrov, zmorejo pri polni dvorani kulturnega središča z imenom Gledališče Park ob ulici Štefana Kovača, pokriti le tretjino stroškov gostovanja takega izjemnega umetniškega korpusa.

Našo sogovornico smo ob koncu pogovora nagovorili, da je za obe, pravkar, se pravi lansko jesen ustoličeni oblasti – občinsko in državno – pripravila konstruktivno, pravzaprav zelo spodbudni sporočili: »…« Ja, jih je treba slišati. V tem prispevku, kakopak! Pripravil ga je Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.