Makarovič in Reichman sta praznovali z novimi in prenovljenimi slikanicami

Pri Mladinski knjigi so ob priložnosti jubileja Makarovičeve in Reichmanove predstavili nove slikanice Strašni volk ter Potepuh in nočna lučka Svetlane Makarovič, O začaranem žabcu Andreja Rozmana Roze ter Kje so tiste rožice, glasbeno slikanico s CD-jem, ki jo je uredila Metka Pušenjak.

Nekaj dni nazaj so pri Mladinski knjigi praznovali osemdesetletnici dveh ustvarjalk knjig za otroke. Jelka Reichman in Svetlana Makarovič sta legendarni imeni, tako med sedaj že odraslo, pa tudi tisto malo manj odraslo generacijo in ni dvoma, da tudi že med tisto, ki jo prevzemanje odgovornosti še čaka. Za ta prav poseben jubilej so izdali knjigo Strašni volk izpod peresa Svetlane Makarovič in z ilustracijami Jelke Reichman.

Jekla Reichman glede Strašnega volka, besedila Svetlane Makarovič razložila, da je pričela izdelovati ilustracije za besedilo tako, da Makarovičeva ni vedela za to, saj se je Reichmanova bala njene reakcije. Ilustratorka pa se je odločila, da naredi ilustracije po besedilu zato, ker jo le-to izjemno nagovorilo.

Jubilej so praznovali tudi z novo izdajo Potepuha in nočne Lučke, knjigo za otroke Svetlane Makarovič, ki jo je ilustriral Peter Škerl, predstavili pa so tudi Ilustracije Zvonka Čoha v glasbeni slikanici Kje so tiste rožice in slikanici Andreja Rozmana Roze O začaranem žabcu. Zdelo se je, da je sodelovanje Škerla in Makarovičeve izteklo v prav posebno izdajo otroške knjige.

O svojih ilustracijah, predvsem v Rozini knjigi O začaranem žabcu je spregovoril tudi Zvonko Čoh. Glede začaranega žabca je povedal, da mu je bilo zelo pomembno, da so ilustracije kvalitetne, saj je taka tudi zgodba. Izpostavil je, da je bilo najtežje narisati vodo, tako kot vedno vsakemu ilustratorju.

Novinarsko konferenco je vodila Irena Matko Lukan, urednica Mladinske knjige, ki je za zaključek dala besedo še likovnemu uredniku Pavletu Učakarju. Ta je povedal, da so slikanice tiste, ki zaokrožujejo celoto in s svojo podobo in atmosfero potencirajo zgodbo. In to je tisto, kar nas prepriča.

Za Radio KAOS sem prispevek pripravila Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *