Mala drama: nocoj repriza črne utopije Tjaše Mislej – Panj (Nova branja)

Supernovember se v SNG Drama Ljubljana dobro uveljavlja - in trilogija Čakajoč Supermana tudi; v nedeljo pa vsi na Festival slovenskega šansona!

Sinoči je bila v Mali drami druga premiera iz cikla Nova branja. Predstavili so črno utopijo Tjaše Mislej z naslovom Panj, ki se začne kot komičen vpogled v delovanje nekega povprečno (ne)učinkovitega zavoda in se stopnjuje v srhljivo podobo reševanja enega danes najakutnejših družbenih problemov –t.j. nezaposlenosti mladih. Nocoj bo ponovitev tega dela, po predstavi pa v Drama Kavarni pripravljajo pogovor z ustvarjaci predstave, med katerimi so režiserka Eva Nina Lampič, dramaturginja Darja Dominkuš in člani Draminega igralskega ansambla Jurij Zrnec, Iva Babić, Uroš Fürst, Marko Okorn, Klemen Janežič, Tina Vrbnjak, Saša Tabaković, Petra Govc in Barbara Žefran.

Ta bralna uprizoritev je druga iz nabora dogodkov na novo vzpostavljenega »Supernovembra«, kamor je sodila tudi prva bralna uprizoritev dela Možè, arhivist, Kristijana Mucka in v režiji Jake Andreja Vojevca, ki je bila na sporedu prejšnjo sredo in četrtek. V gledališču so obisk in prve odzive ocenili kot »kar zadovoljive«, pogovor po reprizi Muckovega dela v Drama Kavarni pa kot »zelo prijetegan in zanimivega«.

Za predstavitev vsebin in sporeda programske novitete kot je »Supernovember« in nekaterih drugih (še) letošnjih prireditev v SNG Drama Ljubljana, smo h kratkemu pogovoru povabili ravnatelja Igorja Samoborja.

Že jutri, torej v petek, 14. novembra, pa ob 18.00.uri na levem odru v okviru Drama Laboratorija pripravljajo že drugo premiero trilogije Čakajoč Supermana: Uspeh. Delo je avtorski projekt režiserja Tina Grabnarja. Repriza bo že v soboto, ob istem času, pa bo prav tam – od glavnega odra takoj – na levo; Le 26 ur kasneje pa pod okriljem programa Drama Akustika, torej v nedeljo,16. novembra na Velikem Draminem odru – v sodelovanju s 1. Programom Radia Slovenija – Festival slovenskega šansona. Prispevek je pripravil Andrej Pengov. Aha še to: »ad hoc« sestavljenka mladih glasbenikov, ki so z ubranimi glasovi napolnili Drama Kavarno oni ponedeljek v začetku novembra, so praviloma prav vsi gledališčniki: Laren Polič Zdravič, Klemen janežič, Uroš jezdić in Aljaž Jovanovič. Nadeli so si obetačoje ime: Black & White Sensation.

Leave a Reply

Your email address will not be published.