MGL: Neukročene umetnice in Ukročena trmoglavka

Nova premiera slavne komedije tokrat v režiji Anje Suša z ukročenimi igralci

Nocoj bo na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega na sporedu – komedija. Premiera dela, napisanega pred 500 leti v formatu gledališke zvrsti, ki je bil v nekaterih obdobjih gledališkega življenja na odru ali odrih tega teatra, morda celo prevladujoč. Sodobno srednje-evropsko gledališče ima s komedijo kot gledališkim izrazom menda nekaj težav. Najbrž je prav Shakespearova Ukročena trmoglavka, postavljena v ta čas, prav zaradi tovrstnih dvomov prava odločitev. Tudi o tem je na nedavni novinarski konferenci govorila direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor.

Ukročeno trmoglavko tokrat režira Beograjčanka Anja Suša. Z režiserko in scenografko Anjo Suša smo se nekaj več pogovarjali že v popoldanski oddaji A propos: ob 15.h, zato tokrat objavljamo samo tisti del njenega nastopa na tiskovki, ki je osredotočen na določitev teme, sporočila te predstave ali kot pravi Anja Suša: »Vsa pričakovanja in predsodki v zvezi s tem besedilo, so pravzaprav tema te postavitve. In ukvarjajoč se z njimi, se ne dotikamo zgolj problema oz. nazorne vsebine besedila, ki ga ta prinaša, temveč nas preokupira tudi naš lastni položaj v tem trenutku, ko postavljamo to besedilo na oder. Odstiramo različna vprašanja – tudi o povsem nazornem sporočilu Shakespearovega besedila o ukročeni ženski naravi – pa tudi o sodobnem gledališču in mogočih, možnih temah, sporočilih sodobnega gledališča in našem lastnem položaju, ki nas določa kot avtorje in izvajalce hkrati.«

Precejšnjo pozornost so ustvarjalci predstave namenili tudi o jeziku in prevodu. Držali so se namreč tistega klasičnega, Župančičevega. Lektorica Maja Cerar o govorni podobi predstave, verzu, izjemnih igralcih in – ne nazadnje – o vrednotah.

Avtor glasbe, ki ste jo in ki jo boste lahko vsaj za nekaj trenutkov slišali na začetku in ob koncu prispevka je mladi skladatelj Laren Polič Zdravič. Ekipa predstave in posebej režiserka je nad njim navdušena.

Kar nekaj krepkih pa so o izkušnjah z vaj, dva dni pred premiero povedali tudi igralci.

Med osmimi igralci sta tudi Jožef Ropoša in Gregor Gruden, ob že naštetih soustvarjalcih predstave pa so tu še kostumografka Barbara Stupica, koreograf Damjan Kecojević, oblikovalec svetlobe Boštjan Kos, asistent dramaturginje Rok Andres, asistentka kostumografke in scenografke Sara Smrajc Žnidarčič, in – kot že omenjeno – so ob sklepnem, Shakespearovem, kot posamezni prizori postavljene tudi tri avtorske različice Katarininega monologa, ki so jih napisale Ivana Sajko, Maja Pelević in Simona Semenič.

Na novinarski konferenci sem bil avtor prispevka Andrej Pengov. Najbrž si bom ogledal tudi nocojšnjo premiero… Če me le že davno ukročena trmoglavka, no, vsaj tak vtis daje iz dneva v dan… ne priveže k štedilniku in k – za večerjo pripravljeni mizi. Ampak za vsak primer prav za konec še nekaj taktov Larenove glasbe za Ukročeno trmoglavko z naslovom: The Shrew is gone…

Leave a Reply

Your email address will not be published.