Mini teater: Borštnikovi lavreati napovedujejo ekskluzivnost in spektakel

Genet/Bulić: Splendid

Dopoldne so v Mini teatru na Križevniški pred ekskluzivno predpremiero in premiero izjemnega scenskega spektakla v režiji priznane hrvaške režiserke Senke Bulić predstavili delo francoskega misleca, pisatelja in pesnika ter dramatika Jeana Geneta Splendid. Gre za predstavo, ki se »odvtri« v poldrugi uri v sedmem nadstropju luksuznega hotela Splendid, ko policija obkoli sedem gangsterjev in policaja, ki se jim je pridružil. Na radiu ženski glas v živo komentira samo dogajanje. Ugrabili so namreč hči ameriškega milijonarja.

Preutrujeni, neobriti in v svečanih oblačilih Genetovi gangsterji nikoli ne odložijo orožja, tudi ko plešejo, ne. V trenutku nezbranosti je eden od gangsterjev preveč strastno stisnil talko, da je nenamenoma, »ponesreči« umrla«. Da bi rešili situacijo in preprečili napad policijskih sil, se je njihov vodja domislil rešitve: oblečen v plesno obleko dekleta, z njeno pahljačo ter v njenih čipkah in bleščicah se bo pojavil na balkonu hotela…

Kakšen je razplet te komične srhljivke, si bo mogoče ogledati že prav kmalu: na predpremieri v sredo ali na premieri v soboto zvečer. Nekaj podrobnosti z vaj ter o posebnostih in zahtevnostih besedila ter skoraj vojaškega »drila«, ki ga je kot metodo do uspeha devetih mladih igralcev in spektakla v celoti uporabila režiserka, pa smo zvedeli v pogovoru s Senko Bulić in igralcem Klemnom Mauhlerjem na predopoldanskem zaslišanju v studiu Radia KAOS. Z njima se je pogovarjal Andrej Pengov.

Ob Mauhlerju igra torej še osem mladih, na zahtevni avdiciji izbranih in zvečine neizkušenih igralcev: Gašper Jarni, Lun Sevnik, Stane Tomazin, Domen Valič, Miha Rodman, Benjamin Krnetić, Andrej Zalesjak in Matija Puž, glas radijske reporterke pa je posodila Miša Molk. Za slovenski prevod je poskrbel Aleš Berger, ob režiserki Buličevi pa so predstavo oblikovali še scenograf in avtor glasbe Tomislav Čurković, kostumograf Oliver Jularić in oblikovalec luči Nikša Mrkonjić, nepogrešljiv pa je bil tudi asistent režije Juš A. Zidar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *