Miro Simčič: Ženske v Titovi senci

Tito brez maske, tokrat morda tudi brez gat?

Za slovenski narodni prostor je dandanes povsem nepojmljivo, da je bilo šele leta 1946 z zakonom prepovedano mnogoženstvo. Bližje pa nam najbrž je spoznanje, da so dobile ženske volilno pravico leta 1945. To sta samo dve od mnogih vprašanj, ki se jih pregledno in z dokumenti podprto v knjigi Ženske v Titovi senci loteva Miro Simčič, avtor tudi izjemne uspešnice pri nas in v državah nekdanje SFRJ – Tito brez maske.

Žensko vprašanje v Evropi in na Balkanu, Štiri žene, štiri usode in Dedinjska cesarica Jovanka Broz so v tri poglavja zbrani zapisi in komentarji v knjigi, ki so jo včeraj predstavili v Ljubljani in ki je pred poldrugim letom v nakladi 20.000 izvodov že izšla v Zagrebu,seveda v hrvaškem jeziku.

Z avtorjem Mirom Simčičem se je po predstavitvi, posebej za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov in njegovo prvo vprašanje je bilo, koliko Titovih žensk je zares bilo?

Tito brez gat ? – zapis v podnaslovu je seveda zgolj provokacija. Le malokdo ali bolje – malokatera je Tita videla v spodnjicah. Po tem, kar je zapisal Miro Simčič moremo zatrditi, da njegova osvajalska, ženskarska slava ni tako rekoč v ničemer pompoznejša, kot katerega koli junca iz naših krajev, kaj šele, da bi prekaša katerega od njegovih sodobnikov ali morda Bonaparta ali pa katerega od cesarjev, ki so v stoletjih med njima jezdili po naših deželah…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *