N`č mencat… Na neskončni Liffe bo treba. No, ta bo 28. in začne se čez tri tedne.

Simon Popek, programski direktor 28. Liffa:Ležeča osmica, druga številka v številu 28, ki govori o zaporedju festivalskih let, večini vzbuja vtis neskončnosti.To je vsekakor dober občutek, podkrepljen tudi z letošnjim naborom 97 celovečernih in 17 kratkih fimov, razvrščenih v deset festivalskih sekcij. Najobsežneje so Predpremiere, Panorama svetovnega filma in – če ju beremo združeno – Fokus in Retrospektiva, ki sta tokrat posvečeni novemu in klasičnemu francoskemu krimiču.

Dobre tri tedne pred ducatom festivalskih dni letošnjega Liffa je ekipa, ki ji načeljujeta Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma in Simon Popek, programski direktor ter ob Janini Pintar, neutrudni in na mnoga »liffovska« in druga opravila osredotočeni izvršni vodji promocijskih projektov, pripravila tradicionalno novinarsko predstavitev tokrat že osemindvajsetega Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala po vrsti; Izbor sedemindevetdesetih celovečercev in 17 kratkih filmov, razvrščenih v deset sekcij, oblikovanih po različnih vsebinskih, časovnih, geografskih in celo tehnično-tehnoloških kriterijih so ob prvih treh imenovanih na predstavitvi s svojimi nastopi opisovali tudi Matevž Jerman iz Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken, Sabina Briški Karlić, predstavnica zavoda Motovila, znotraj katerega vodi podprogram MEDIA v Centru Ustvarjalna Evropa v Sloveniji ter predstavnika Društva slovenskih producentov in podsekcije Prodorni producenti Marina Gumzi iz Nosorogov in Miha Černec iz Staragare; Med govorci je bil tudi Tomaž Jontes, direktor Tržnega komuniciranja za področje poslovnega trga pri Telekomu Slovenije; Telekom je namreč sponzor Liffa že 22 let, kar je v slovenski kulturni krajini menda velika redkost, če ne absolutna izjemnost in tudi glavna festivalska nagrada Vodomec je njegov prispevek.

Nekaj ur po novinarski konferenci smo Simona Popka povabili v studio Radia KAOS; Predstavil nam je strukturo letošnjega programa in posebej nekatere vsebinske sklope in filme ter njihove ustvarjalce, postopke izbire in nekatere praktične informacije za lažjo odločitev in izbiro v bogati, raznoteri in kakovostni festivalski ponudbi.

Festival bo uradno odprt v sredo osmega novembra s projekcijo italijansko-francosko-brazilsko produkcijo filma Pokliči me po svojem imenu ali morda, kot smo ugotovili v pogovoru s Simonom Popkom, “po tvojem imenu” režiserja Luce Guadagnina, zaključen pa v nedeljo, 19-ega novembra z razglasitvijo najboljših, podelitvijo nagrad in predvajanjem Zabave – ja, ne predolgega britanskega celovečerca v režiji Sally Potter in z izjemno igralsko zasedbo.

Ob Vodomcu, nagradi režiserju najboljšega filma iz Perspektiv po izbiri mednarodne žirije, ki jo sestavljajo hrvaški filmski kritik, kurator in selektor Dragan Rubeša, Jessica Kiang, filmska kritičarka iz Berlina in Damjan Kozole, režiser, scenarist, član Evropske filmske akademije, bodo podelili tudi Nagrado občinstva. Nagrada FIPRESCI, ki jo bo izbrala mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, Nagrada za najboljši kratki film, podeljuje jo domače visoko tehnološko podjetje TSE, d.o.o. in Nagrada mladinske žirije Kinotrip.

V sklopu Filmskih dni LUX si ljubitelji filma v 28 državah Evropske unije lahko brezplačno ogledajo tri filme, ki so se uvrstili v najožji izbor, prevedene v vseh 24 uradnih jezikov EU. Filmsko nagrado LUX podeljuje Evropski parlament, ki zmagovalca razglasi ob decembrskem zasedanju v Strassborugu.

Cena vstopnic za posamezno predstavo se giblje med 4,30 in 5,60 evra, na voljo pa so tudi različni popusti. Festivalska prizorišča pa sta seveda Linhartova in Kosovelova dvorana Cankarjevega doma in potem že uveljavljena Liffove dvorane v Kinodvoru, Kinu Šiška, Kinu Komuna, Slovenski kinoteki, mariborskem Mariboxu, Kinu Metropol v Celju in v novomeškem Anton Podbevšek teateru.

Ob rednem programu letošnjega Liffa pa so pripravili tudi pester spremljevalni program.Vse podrobnosti si bo najbolje ogledati na Liffovi spletni strani, vendar naj vseeno omenimo nekaj naslovov oziroma dogodkov, kot so na primer Strokovni seminar zavoda Motovila Kako brati in oceniti filmski scenarij, pa posvet Vrnitev v prihodnost, ki bo soočenje pogledov o mladem evropskem filmu in diagnozi slovenskega filmskega prostora ali pa seminar za mlade MAF – Mad About Film, Enostavno nori na film ter srečanja s filmskimi ustvarjalci Mlada filmska Evropa, ki so del letnega izobraževalnega programa Prodornih producentov, dela Društva slovenskih producentov in še mnogi drugi. Na 28. Liffu s svojim obprogramskimi vsebinami za mlade in najmlajše sodeluje tudi Pionirski dom.

S Simonom Popkom se je za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.