Nedolžni? So in niso.Morda. Zgolj kot izbira. Pred premiero v SMG.

Diego de Brea; »Prvič sem začutil Nitzchejevo idejo rojstva umetnosti iz duha glasbe.«

Sredi prihodnjega tedna bo na prizorišču Stare pošte, enem od treh odrov Slovenskega mladinskega gledališča, premiera ljubezenske drame Nedolžni.

Režiser Diego de Brea jo je na gledališke deske postavil po zadnjem, istoimenskem filmu Luchina Viscontija (L’innocente), posnetem leta 1976, Viscontiju pa je za filmski scenarij služil roman iz leta 1892 Gabrieleja D’Annunzia, enega vodilnih predstavnikov dekadence in simbolizma v italijanski književnosti. V naših krajih, zlasti pa na Hrvaškem, v Kvarnerju še posebej, je bil ta neulovljivi in »odštekani« v Pescari rojeni pesnik, romanopisec, lahkoživec, vojak, odpadniški poveljnik in zavojevalec Reke in Kvarnerja, apologet fašizma in skoraj hkrati tudi kritik in nacizma, osovraženi izdajalec. Zanimivo – tudi za italijanske oblasti, ko jim je njegova vojaška avantura z legionarji z Ronk pri Trstu (legionari di Ronchi) po koncu prve svetovne vojne škodila pri sklepanju rapalske mirovne pogodbe.

Luchino Visconti je Diegu de Brei očitno zelo ljub umetnik. Leta 2006 je namreč prav v Mladinskem ustvaril Somrak bogov. Pred sredino premiero in med prvo kostumsko vajo tam, v študijski sobi Stare pošte pa smo ga posebej za Radio KAOS nagovorili k zanimivemu pogovoru.

De Brea je vloge na odru strnil na igralsko zasedbo treh igralk in dveh igralcev, Like Tullia Hermila, Giuliane, Terese Raffo, Tullieve matere in Filippa d`Arboria upodabljajo Uroš Maček, Romana Šalehar, Draga Potočnjak, Olga Grad in Matej Recer. Na posnetku sodeluje še deset njihovih kolegov iz domačega gledališča in gostujočih igralcev, dramaturgijo podpisuje Tomaž Toporišič, prevod pa Gašper Malej. Scenografija in izbor glasbe sta delo Diega de Bree, ki je s Slavico Janošević in Matjažem Brišarjem sooblikoval tudi kostume in luči. Za lektorstvo je poskrbela Mateja Dremelj, za masko pa Barbara Pavlin. Uporabljeno fotografijo je posnela Nada Žgank, intervju z režiserjem, snemalčevo delo in prispevek kot celoto pa sem opravil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *