Nežka se moži – prvič z Vinkom Möderndorferjem

Krstna uprizoritev v Mali drami lani v Celju nagrajene komedije

Časi so težki, vendar, Nežka se (vsemu navkljub) moži… Lani prvonagrajena komedija za najboljšo izvirno slovensko komedijo v okviru celjskega festivala Dnevi komedije 2010 pač ne more in, kot je pojasnjeval na današnji novinarski konferenci in tudi v pogovoru z Andrejem Pengovom v studio Radia KAOS dramatik Vinko Möderndorfer, tudi noče skriti, da se je avtor navdihoval pri znamenitem delu Antona Tomaža Linharta Ta veseli dan ali Matiček se ženi.

Od tam so vzeta tudi imena nastopajočih oseb (Matija, Neža, Tonči) in ena najbolj znanih komičnih situacij. Mar gre za enostavno posodobljeni prepis Slovencem tako ljubega besedila, ki tako ali tako ni originalno slovenska domislica ali pa za spretno travestijo? Nič, ali morda prav malo od tega. Moderni Matiček ni mlad grajski služabnik, temveč slavist v zrelih srednjih letih, ki si služi kruh kot srednješolski učitelj slovenščine. Z malce mlajšo Nežo sta sveže zaljubljen par, ki se veseli raznovrstnih vidikov skupnega življenja, od kulinaričnih do posteljnih. Njuno srečo zmoti Nežin bivši, uspešen trgovec z avtomobili, ki se nekega popoldneva, ko je Neža za hip sama doma, pojavi pri njiju in zahteva svojo ljubo nazaj …

To je samo del zgodbe, saj vrh in razplet še sledita. Že jutri navečer v Mali drami, k obo premiera. Morda pa kaj več zvemo že zgodaj dopoldne, ko nas v studio obiščeta mlada dramaturginja in režiser: Eva Kraševec in Jaka Andrej Vojevec.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *