Nocoj v Mladinskem: Sokrat, Slavoj in sofisti

Besedilo predstave je kolektivno delo, avtor koncepta in režiser je Jure Novak, dramaturg pa Tomaž Toporišič

Ta prispevek smo začeli z delčkom predstave, ki jo bodo nocoj premierno uprizorili v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča in ki sta jo dramaturg Tomaž Toporišič in avtor koncepta ter režiser Jure Novak naslovila Sokrat, Slavoj in sofisti. Zakaj natančno gre in kaj vse je besedilo, kaj pa improvizacija – bodisi besedna, bodisi glasbena ali pa morda celo mizanscenska, vam za zdaj še ne znamo pojasniti. Nekaj tančic s teh skrivnosti, ki pa učinkujejo kot jasna sporočila predstava, ki izhaja iz ene najznamenitejših Aristofanovih komedij, ki je menda pripomogla k Sokratovi usmrtitvi in je v slovenščini izšla z naslovom Oblačice, je na novinarski konferenci pred premiero odstrl dramaturg Toporišič.

Izhodiščna točka režiserja Jureta Novaka, ki ga je besedilo te Aristofanove komedije fasciniralo, je, da je napočil čas, ki od nas zahteva, da se opredelimo. Nam morda ta opredelitev uspe po predstavi; V prihodnjih dneh se nam bosta vsaj dva od avtorjev pridružila v studiu in bo za pogovor o tem, kaj imajo skupnega, sosfisti, Žižek in Sokrat, nekaj več časa.

Ob že omenjenih avtorju koncepta in režiserju ter dramaturgu, so soavtorji te predstave tud scenografka Petra Veber, ki je ob Slavici Janošević tudi kostumografka avtorja in izvajalca glasbe, ki se ob sodelovanju Jureta Novaka podpisujeta kot – Incurabili, pa koreografka Rosana Hribar, lektorica Mateja Dremelj, oblikovalca luči in zvoka Matjaž Brišar in Marijan Sajovic ter asistenta dramaturgije in lektorice, slednja tudi v tokrat zelo pomembni vlogi šepetalke Aljaž Krive cin Alja Cerar Mihajlović. Nastopajo pa Damjana Černe , Ivan Godnič, Arna Hadžialjević, Željko Hrs, Uroš Maček, Matej Recer, Romana Šalehar, Stane Tomazin, ter glasbeniki Niko Novak v alternaciji z Urošem Buhom in Bruno Subiottom.

In še ključna, ter hkrati konča opomba: Besedilo predstave je kolektivno delo. Sestavljajo ga avtorski prispevki igralcev, glasbenikov, drugih sodelavcev in režiserja, odlomki iz Aristofanovih Oblačic v prevodu Svetlane Slapšak, predelave aktualnih vsebin iz medijev in iz družabnih omrežij … Pričujoči prispevek sem pripravil in video posnel Andrej Pengov, v prispevku uporabljene fotografije z vaj pa so delo Petra Uhana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *