Nove izdaje v zbirki Odisej

Jaz sem Andrej, Zavetje vode in Črna vrana so tri nove knjige v zbirki Odisej.

Nekaj dni nazaj so v Mladinski knjigi Založbi predstavili tri novosti. Na konferenci so bili prisotni poleg urednice Alenke Veler, Vinko Möderndorfer, ki je predstavljal svoj novi mladinski roman Jaz Sem Andrej, prisoten je bil tudi Jure Engelsberger, ki je avtor ilustracij. Prevod romana v verzih z naslovom Zavetje vode je predstavila prevajalka Ana Barič Moder, o zadnji predstavljeni knjigi, Črna Vrana sta spregovorila avtorica Janja Vidmar ter avtor spremne besede Boštjan Videmšek.

Vinko Möderndorfer je v romanu želel prikazati zgodnje najstniško odkrivanje ljubezni, tako platonske kot tudi tiste čisto fizične. Zgodba govori o Andreju, ki mu nič na njem ni všeč, mu je pa všeč Sofija, njegova prva ljubezen. Roman prikazuje v s tem povezane težave, tako pravi Vinko Möderndorfer,, pri katerih pa mu starejši ne morejo pomagati, saj imajo sami prav take. Jure Engelsberger je za, sicer znano zgodbo iz Pil-ovih edicij narisal nove ilustracije, ker je to v bistvu prav nova zgodba v celoti.

V nadaljevanju sta urednica in prevajalka Ana Barič Moder predstavili roman b verzih Zavetje vode, i govori o priseljenki, ki se v Londonu sooči zaradi svojih tujih korenin z vsem, kar to dejstvo prinaša. Mes drugim z diskriminacijo in tudi med vrstniškim nasiljem. Zavetje in svojo odločno pot pa nade v plavanju. Roman je spisan na način, da predstavlja slike, ki jih Sarah Crossan opiše z verzi. Naloga bralca je, da si na podlagi teh opisov zapolni in izdela zgodbo.

Predstavitev knjig se je zaključila z romanom Janje Vidmar, kjer je Boštjan Videmšek napisal spremno besedo. Knjiga govori o Begunki Hibi, ki se uspe rešiti iz vojne iz Sirije in ki so po migraciji v London seveda sooči z vsem, kar sreča izseljenec, begunec. Srečamo se tudi z mladimi na vadbiščih Islamske države ter vojnimi in kriznim žarišči. Boštjan Videmšek pa knjigo vidi kot orodje in orožje boja proti pošasti razčlovečenja.

Za Radio KAOS sem prispevek pripravila Urška Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *