O metodologiji formul uspeha dr. Andreja Vizjaka tudi v knjigi o poslovnih prvakih Sveta

Dr. Andrej Vizjak: Prvaki poslovnega sveta imajo štiri ključne vrline – samozavest, prepričljivost, disciplino s katero sledijo svojemu zmagovalnemu načrtu in odločnost. V Sloveniji je kar nekaj takih podjetij, eno med njimi je zagotovo Studio Moderna Sandija Češka, za katerega ta hip niti ne vemo s čim in kako izvrstno se je povezal s svetovno avtomobilsko industrijo.

Zadnji torek v januarju je GV Založba predstavila knjigo, ki ni roman, čeprav je polna zanimivih zgodb in pripovedi; knjiga tudi ni zgolj priročnik, čeprav je namenjena podjetnikom, ki želijo s svojim podjetjem doseči več kot le poslovno preživetje in morda ustvariti kaj več kot poprečni dobiček. Delo z naslovom (P)ostanite prvi na svetu je avtorski izdelek zunaj običajnih formatov in razvrščanja v katero od založniških ali knjižnih zvrsti, saj bi ob spregledu nekaterih pomembnih kriterijev, ki določajo kaj je znanstveno delo, vendarle ugotovili, da je plod nabiranja raznovrstnih in izjemnih izkušenj ter raziskovanj.

Avtor knjige, ki so jo predstavili v – za take primere nadvse ustreznem okolju – na Poslovni šoli Bled, ki je po svetu znana kot IEDC Bled, je bil naš sogovornik.dr. Andrej Vizjak. Na blejski predstavitvi minuli teden so sodelovali eminentni slovenski in mednarodni gospodarstveniki, o katerih, no, vsaj o nekaterih med njimi, je tekla beseda tudi v pričujočem pogovoru. Tam so ob mnogih znanih ljudeh iz slovenskega poslovnega vesolja bili tudi Franjo Bobinac iz Gorenja, Sandi Češko, prvi človek Studia Moderna, Matjaž Zadravec, partner in predsednik uprave Royal Vision Gorup, mag. Tomaž Iskra iz Lexpere in Ludvik Jamnik ustanovitelj pirniškega grafičnega in embalažnega podjetja Jamnik Medvode in seveda tudi gostiteljica, predsednica Poslovne šole Bled, prof. dr. Danica Purg.

Ker to ni promocjski ali morda celo propagandni, reklamni pogovor o izdelku, saj tega pogovora GV Založba ni niti naročila niti plačala, verjamem, sva kar nekaj časa namenila poslovnim in življenjskim izkušnjam ter razmeram za prvaštvo… nekaj manj pa možnostim, kako postati in ostati najboljši, se pravi prvi. Doma in v svetu. Za kaj takega je tokratni obseg tega prispevka seveda preskromen. Vsaj posredno, na trenutke pa tudi zelo naravnost, pa sva vsekakor posvetila vsebinam na teh 208 straneh knjige srednjega formata, katere predstavitev je bila povod za ta pogovor.

Začela pa sva z domačimi aktualnostmi – zlasti tistim v kulturi, ki so v teh dneh ob zaostritvi odnosov med ključnima politikoma Cerarjem in Brglezom, vsekakor glavna tema tudi zaradi sredinega praznika, Dneva kulture, ki ga menda nima nobena druga država na svetu za državni praznik.

Skušali smo zvedeti tudi, kakšen odnos ima naš sogovornik do opozorila slavnostnega govornika na Prešernovi proslavi, umetnika Vinka Moederdorferja, češ da umetnike in druge depriviligirane družbene sloje dosežejo zgolj drobtnice z bogateševe, kapitalistove mize, saj kulturniki in umetniki delijo usodo prekarnih in slabo plačanih delavcev in obubožanih upokojencev.

Na nek, ne povsem neposreden način sva se strijala, da kultura in umetnost ne (z)moreta biti dobičkonosna dejavnost v razmerah, kot so slovenske, kjer je prav zaradi jezikovnih in kulturnih posebnosti trg bistveno drugačen kot na nekem frankofonskem, anglosaškem, germanskem, španskem, kitajskem, indijskem, ruskem ali arabskem jezikovnem področju… Produktivna pa vsekakor je. Torej ne gre zgolj za nebodigatreba družbeni ali poslovni privesek, ki ustvarja stroške in nič ali malo dodane vrednosti.

In kaj je danes, potem, ko je globalna kriza zadnjih deset let, ki, kot se nam zdi ali kot nam govorijo nmakroekonomisti in vladarji, zdaj vendarle izzvenela, uspešno podjetje? Za dober ptrimer je izbral Češkovo podjetje Studio Moderna in navedel še nekaj lokalnih in globalnih igralcev na poslovni sceni, ki jih sicer navaja tudi v knjigi (P)ostanite prvi na svetu: Gorenje, Studio Moderna, Riko, IEDC, RVG, Lek/Novartis, Lexpera, Tata, Toyota, Tesla…

S soprogo Sonjo sta soustanovitelja podjetja AV Consulting. Gre torej za družinsko podjetje. Zanimalo nas je, kako ob dejstvu, da se tak način organiziranosti poslovanja se pri nas, na lokalni ravni in v nekaterih dejavnostih še posebej znova uveljavlja, to deluje v svetovnih razmerah?

Zmanjkalo nama je časa za kar še nekaj pripravljenih iztočnic, kaokor sta tisti o krožnem gospodarstvu in socailnem podjetništvu… Zanimalo nas je tudi, kako lahko (ali morda težko) Slovenec, ki jih bo čez tri mesece naštel komaj opaznih 52 let »zaplava« med »zveri« kot so McKinsey, A.T. Kearny, akademike v Muenchnu, na Harvardu, in v Ingolstadtu; in seveda še – kaj je to »Medtodoligija formul uspeha«, kater avtor je prav dr. Vizjak in s katero je uspel pred tremi leti v mednarodnih razsežjih.

Ko sva se dogovarjala za vaš nastop, je bilo razumeti, da se že v kratkem, po obiskih pri nekaterih žuapnih slovesnkih občin – med drugim pri blejskem Fajfarju in ljubljanskem Jankoviću odpravlja naprej, ne, pravzaprav nazaj, v Dubaj. Tam ima njegovo, pravzaprav njuno svetovalno podjetje sedež. Tudi o življenju tam sva govorila… pa tudi o grozi, ki jo doživljajo Arabci in muslimani na Bližnjem in Srednjem vzhodu danes in kako se na to odziva del bogatega arabskega sveta.

Z dr. Andrejem Vizjakom se je za Radio KAOS pogovarjal Andrej B. Pengov, za zvok in režijo je poskrbel Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *