Ob svetovnem Dnevu voda knjiga dr. Lučke Kajfež Bogataj Planet Voda

Smo še daleč od katastrofe, čeprav je voda tudi pri nas vedno bolj umazana… Knjiga za vsakogar; tudi za politike!

Minuli petek so v Konzorciju predstavili knjigo Planet Voda, znanstvenice klimatologinje profesorice dr. Lučke Kajfež Bogataj, ki vodi Center za biometeorologijo na Biotehniški fakulteti in ki je redna predavateljica na treh fakultetah ljubljanske univerze. V Cankarjevi založbi so izid te knjige skušali kar najbolj približati včerajšnjemu svetovnemu Dnevu voda, zato so najbrž izbrali petek skoraj opoldne.

Če bi ga morda povezali s kakšno od domislic, povezanih z Dnevom poezije ali s svetovnim Dnevom lutk ali kar najbolj neposredno morda s prvim dnevom pomladi – ob tem se nam dozdeva, da smo pozabili vsaj še na kakšen svetovni dan – česa, že?, bi bila promocija te pomembne knjige lahko silovitejša in bolj odmevna, kot je to videti tretji dan po njeni predstavitvi… Vendar – morda še ni prepozno, saj vode, kljub resnim opozorilom avtorice knjige in drugih sodelujočih na predstavitvi, da gre za zeloooo strateški življenjski vir, ki se tudi v Sloveniji vse bolj packa, še ne bo zmanjkalo.

In končno tudi 600 izvodov cenovno dostopne knjige ni od muh… Če bi jo kupili vsi odločevalci in izvrševalci ter uradništvo, ki je pri nas plačano, da skrbi za okolje, kmetijstvo ali zgolj in samo za vode, bi pa zagotovo kaj hitro pošla.

Na predstavitvi knjige, ki jo je vodil donedavna član ustvarjalne ekipe Cankarjeve založbe urednik Zdravko Duša, je sodeloval tudi ekolog dr. Dušan Plut, ki je davno tega doktoriral z nalogo o PCB-jih v reki Kolpi. Zdaj tega strupa tam ni več. Dokaz več, da se da…, da se vendarle lahko kaj premakne in izboljša. Tudi v vodi.

Dr. Lučka Kajfež Bogataj je knjigo zasnovala strokovno in hkrati dovolj poljudno, da se jo lepo bere in da opozori na mnoge, najbolj neverjetne povezave vode z našim vsakdanjim življenjem in tudi s stroko ter politiko in razvojem.

Bili pa smo prijetno presenečeni, ker se je predstavitve knjige Planet Voda udeležil tudi g. Emil Ferjančič z zunanjega ministrstva, kjer se zavedajo, da lahko voda kot strateška surovina spodbuja sodelovanje in razumevanje med narodi in državami, lahko pa sproža tudi prepire, spore, morda celo vojne. A to je tema za nek drugi prispevek. Po naših informacijah se namreč na temo vode v mednarodnih razmerah dogaja več, kot bi nepoučeni mogli misliti.

Petkovo opoldne je, suhih ust ampak ob vodi, s knjigo Planet Voda in v družbi dr. Lučke Kajfež Bogataj in še koga okoljsko in posebej vodno ozaveščenega, za Radio KAOS, seveda, preživel Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.