Od… pri Jirjija Kočice v galeriji Equrna

Odsev modernističnega čiščenja ornamenta

V torek zvečer so v Galeriji Equrna odprli razstavo samostojnih skulptur in kiparskih domislekov v podstavkih, pravzaprav v omaricah, akademskega kiparja Jirjia Kočice. Vanje je skril, no, ali vsaj zaprl, tako da jih je treba poiskati, “kiparske ikone”, ki asociirajo na prizore iz ne tako davne umetnostne zgodovine.

Razstava Od…pri, ki je plod umetnikovega ustvarjanja v zadnjih treh, še največ pa v zadnjem letu, je razporejena v prvi in drugi prostor galerije tako, da tudi vsebinsko sledi našemu (s)prehodu. V prvem delu so postavljeni bronasti kipi v zelo različnih višinah – od takih, ki so blizu našemu horizontu in so torej »pri« nas, do takih, ki so precej višje od našega horizonta, in so torej umaknjeni »od« nas.

V velikem prostoru so v dveh ravnih vrstah ob stenah razporejeni beli podstavki, na katerih ni ničesar. Gre za odsev modernističnega čiščenja ornamenta, iskanja nečesa, kar ne ustreza času in prostoru, temveč je popolnoma usmerjeno v abstraktno, utopično misel. Več seveda najdemo, če se podstavkom, ki so pravzaprav omarice, približamo, poiščemo odprtine, vratca, ki ji odpiramo in raziskujemo… in tudi na ta način preverjamo, kaj nam avtor pripoveduje, prikazuje, kam nas napotuje…

Podrobneje je razstavo predstavil Andrej Pengov – najprej v opisu videnega, nato še v pogovoru z avtorjem, pa tudi z video posnetki z razstave. Vendar: preden si naložite in zavrtite posnetek o razstavi Jirija Kočice Od…pri še pomembno tehnološko, za koga morda zgolj tehnično opozorilo:

Na vrhu vsakega od podstavkov je QR koda z naslovom, ki jo lahko »odpremo« s pomočjo mobilnega telefona – ob določenih pogojih, seveda… Več pa v prispevku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *