Odstrtje, razstava fotografij v kavarni NUK, še do 5. maja

Brane Žalar: »Tu, tam in največkrat nikjer«

Arhitekt po poklicu, ki dela kot oblikovalec v Cankarjevem domu je v prostem času tudi fotograf. Na njegove fotografije sem naletel pred dnevi, ko sem se odpravil v kavarno Narodne in univerzitetne knjižnice popit skodelico kave med napornim in čas jemajočim iskanjem virov za oddajo A propos: Človek.

Tam so namreč že pred štirimi tedni odprli razstavo njegovih fotografij, ki jih je posnel na odru ali v zaodrju Gallusove dvorane v času, ko so se na nastop pripravljali različni veliki orkestri ali pa v njegovem priljubljenem lokalu, kamor se skoraj vsak dan odpravi na kavo ali sem ter tja na požirek »tazelenga«.

Detajli in svojevrstna tihožitja, ki jih je prenesel na niz fotografij v Nukovi kavarni, ponujajo opazovalcu te razstave poglede, ki mamijo premisleke in odkrivanja – ali še bolje odstiranja sporočil, ki jih ob našem vsakdanjem ali občasnem srečevanju s fotografiranimi motivi ponavadi sploh ne opazimo, zaznamo.. Tudi zato je razstavo poimenoval prav z naslovom Odstrtje, kar nam je potrdil tudi v današnjem intervjuju.

Razkril je nekaj svojih prejšnjih podvigov iz severno indijske pokrajine Ladakha – njegovo fotografijo tamkajšnjega konja so objavili tudi v reviji Landscape Photography Magazine, v nemški reviji Spiegel, kjer so pisali zgodovinski članek, pa so v spletni izdaji objavili Branetove fotografije bunkerjev iz Albanije. In še bi lahko naštevali njegove fotografske podviga v Vietnamu, Sahari, izpod Anapurne, pa z zdajšnje »točke Nič« v New Yorku, kjer sta svoj čas stala znamenita Dvojčka in končno, vendar ne nazadnje – tudi z dokumentarnega foto-pregleda obnove Gallusove in Linhartove dvorane v Cankarjevem domu. še kje.

Prihodnji mesec se s skupino fotografskih zanesenjakov odpravlja v Andaluzijo iskat in fotografsko preiskat bogastva Malage, Sevillje, Cordobe in Granade. Na njegovi avtorski spletni strani http://bz-ways.webs.com/ se boste znašli »Tu, tam in največkrat nikjer«, na Nukovem webu bo si podrobneje ogledate tudi fotografije z Odstrtja, podrobnosti pa so tudi na spletu

Med pogovorom smo z njegovim dovoljenjem objavili izbor v Nukovi kavarni razstavljenih fotografij. In če si boste vzeli čas za ogled Odstrtja, imate še dovolj časa – tja do 5. maja. Če je le mogoče pa izberite dan z več difuzne svetlobe, ker je razstavišče v kavarni zelo občutljivo na premočno in od zidov knjižnične palače odbijajoče se svetlobe, kar sicer terja nekaj več gledalčevega časa in iskanja najboljšega kota gledišča, v ničemer pa ne zmanjšuje umetnikovega sporočila. Postavitev te razstave še v galerijsko primernejšem okolju bi bila prava odločitev.

Z Branetom Žalarjem sem se za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.