Pet premier nove in zajeten snop uspešnic minulih sezon v Kranju; Teror in Naš razred – na Borštnikovo!

arinka Poštrak, dramaturginja in umetniška vodja PGK: Najpomembnejše vodilo Prešernovega gledališča Kranj pri pripravi repertoarja za novo sezono je bil izziv odpreti ta hip zanimive, aktualne in za publiko privlačne teme, vsebine, ki segajo v naša srca in ki nas prestavijo v poglobljena premišljevanja. Čaka nas pet premier, od tega tri v sodelovanju z Mladinskim, Tržaškim in Senzoričnim gledališčem.

Igra za otroke in živali po motivih Levstikove zgodbe, poetična in še tri druge drame, tako dramatične, da bi jim težko našli podobne. Govorimo o Ivesovi Veneri v krznu, Cankarjevi zgodbi Ob zori in Bernhardovi Zabavi za Borisa. Je pa Boris, Boris A. Novak, letošnji Prešernov lavreat, za oder, otroke in kot že zapisano tudi živali po Franu Levstiku dramatiziral besedilo o štiriletnem Vidku, bratu še šestih otročajev; sešili so mu srajčico, njegovo edino oblačilo; Leta 1983 jo je za radijsko, tokrat pa za odrsko igro, ki bo na sporedu Prešernovega gledališča Kranj že čez dober teden dni, precej pred uradnim začetkom nove sezone, seveda kot predpremiera, priredil prav ta mojster peresa in slovenske pisateljske in pesniške besede; Nekaj posebej podčrtane poetičnosti zlasti v filozofskem premišljevanju o ljubezni nasploh pa pripisujejo Gibranovem Preroku, prvi drami nove sezone Prešernovega gledališča Kranj, ki bo na sporedu že v začetku oktobra.

Pred dnevi so sredi kar malce pregretega dopoldneva na trati ob Stolpu Škrlovec, tam visoko nad Savo, na robu starega Kranja, prizadevni Prešernovci predstavili repertoar prihajajoče sezone; Tudi Radio KAOS je bil tam, kar je bila priložnost za pogovor z Marinko Poštrak, dramaturginjo in vodjo umetniškega oddelka Prešernovega gledališča Kranj.

Na vrtu ob Stolpu Škrlovec smo se pogovarjali tudi z Mirjman Drnovšček, direktorico tega ambcioznega in uspešnega gledališča, ki ima v ansamblu štirih igralke in peti igralcev ter ob umetniški vodji in direktorici še šestnajst drugih sodelavk in sodelavcev. Pogovor smo posneli za oddajo A propos: Kultura in umetnost, politika in oblast, ki jo pripravljamo za objavo v mesecu septembru oz. potem, ko nam bodo iz stranke Več za Kranj sporočili ime sogovornika, ki bo odgovoril na direktoričino vprašanje, kakšno podporo – predvsem v pogledu na njegovo programsko usmeritev – lahko Prešernovo gledališče Kranj pričakuje po jesenskih lokalnih volitvah.

Z gospo Marinko Poštrak sem se pogovarjal Andrej Pengov, ki avtorsko podpisujem turi prispevek kot celoto. Fotografiji in podobe, portrete dramatikov in režiserjev, avtorjev in ustvarjalcev predstav v novi sezoni pa smo povzeli z gedališke spletne strani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *