Po poročilu Hanžkove komisije še ovadba. Podpisuje jo stranka Solidarnost.

Uroš Lubej, predsednik stranke Solidarnost – za pravično družbo: S to ovadbo poskušamo predvsem doseči, da začne politični prostor in subjekti v njem delovati razpoznavno in odgovorno. Naj vsakdo v njem tudi prevzame svoj del odgovornosti, ki mu je bila zaupana; za dejanja ali opustitve, da končno izstopimo iz okolja, ki ga razumemo pod pojmom ugrabljena država. Gorazd Marinček, član stranke Solidarnost in pripravljavec kazenske ovadbe: S Hanžkovo parlamentarno komisijo se o tej ovadbi nismo posvetovali. V njej izpostavljamo, da so Pahor, Križanič in Lahovnik opustili dejanja in storili sume kaznivih dejanj kot predsednik in člani skupščine HSE, torej kot najodgovornejši funkcionarji družbe v državni lasti.

V sredo smo bili na terasi ljubljanskega City hotela, katerega lastnik je od februarja hotel Slon, ta pa je že dolgo v lasti najvplivnejših Tatića in Sikime in hotelske verige z Dunaja. Pogled s tega, zdaj tako rekoč mednarodnega razgledišča sicer ne seže do Šoštanja, z nekaj domišljije pa vendarle uspemo videti poslopje državnega zbora, vlade in predsedniško palačo. Omenjamo jih zato, ker so to ključne lokacije, kjer so delovali ljudje, ki so po mnenju stranke Solidarnost najodgovornejši za investicijo v Termoelektrarno Šoštanj – Blok 6. Saj veste – znamenita uspešnica za nekdanji francosko-švicarski Alstom in sedanji ameriški, pravzaprav globalni General Electric. Tam na Cityjevi terasi so vodilni stranke Soldarnost – za pravično družbo objavili, da so na Vrhovno državno tožilstvo vložili kazenske ovadbe zoper Boruta Pahorja, Franceta Križaniča in Mateja Lahovnika, češ da so tretji osebi, se reče Alstomu, omogočili pridobiti premoženjsko korist in da so povzročili oškodovanje državnega premoženja.

Podrobnosti smo poiskali v pogovorih s članom in predsednikom stranke Solidarnost Gorazdom Marinčkom in Urošem Lubejem. Najprej z Marinčkom, ki je tudi pripravil besedilo kazenske ovadbe in nato še z Lubejem, ki sicer na očitek, da gre zgolj za predvolivno potezo, odgovarja, da se sicer volilna kampanja uradno res še ni začela, ampak, pravi, je tudi res, da smo tik pred predčasnimi volitvami… Zakaj že?

Reakcija kabineta predsednika republike je bila bliskovita: Naš šef, ki je bil takrat predsednik vlade, ni kriv. Z zadevno zadevo ni imel nič. Ali skoraj nič. In komentar ljudstva: Seveda, ne more biti kriv, no, če je morda krivda celo dokazljiva, pa nikakor ne more kazensko odgovarjati, saj je nedavno tega 22% volivnega telesa dokazalo, da ga ljudstvo ljubi. Ta ljubezen pa je najbrž močnejša in bolj strastna, tako da more Hanžkova parlamentarna komisija tiste gore papirja, kjer so utemeljili odgovornost teh treh ključnih ljudi, uporabiti za kak drug, bolj koristen namen. Recimo v parlamentarnem weceju. A krivo pričanje? Dajte, no! Človek se ob vseh dolžnostih in opravkih, ki mu jih nalaga težka služba, res ne more vsega do potankosti spomniti. Še posebej, če (po Blairu, pa ne onem iz španske državljanske vojne) ven in ven išče tretjo pot. Vendar – počakajmo vsaj še na odziv parlamentarnega zasedanja, kjer bo komisija uradno podala poročilo, ki je bilo tako rekoč hkrati, vendar ne obenem, s Solidarnostino ovadbo tudi predstavljeno javnosti.

In še zanimivost, za katero ni verjeti, da je stvar naključja. Ob množici in izjemni gostoti objav o vložitvi te kazenske ovadbe, je od enajste dopoldanske ure pa do četrtkovega jutra vse potihnilo. Kot da bi kdo z dnevom ugasnil luč… Tako, kot so v globine interneta in nekaterih arhivov potonili dokumenti, ki najbolj bremenijo ovadene. Težko jih je bilo najti. Le kdo jih je spravil tja? Morda pa res delujejo neki strici, ki najbrž niso v žlahti s tistimi, o katerih je bil vpraševan tudi kandidat Pahor, pa ni tako nespameten, da bi o njih govoril. Ali pač! Kdo bi vedel? Je pa Solidarnost že sprožila podpisovanje peticije z zahtevo za odpoklic/odstop predsednika republike. Po zadnjih podatkih jim na deželi dobro kaže.

Na novinarski konferenci stranke Solidarnost – za pravično družbo sem za Radio KAOS bil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *