Pomladna prebujenja v četrtek na odru MGL

V četrtek bodo na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega premierno uprizorili mjuzikel Pomladno prebujenje, napisanega po znameniti drami Franka Wedekinda, ki jo je pred petnajstimi leti kot svoj prvenec režiral Sebastijan Horvat. Direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor je režijo mjuzikla, ki je na mah osvojil Broadway in West End in leta 2008 je prejel osem nagrad tony, zaupala prav Horvatu, ki je tako režiral še svoj prvi mjuzikel.

Dodal je, da je, čeprav staro več kot sto let, besedilo drame še vedno izjemno aktualno. Opraviti imamo z represivnimi, krutimi pravili družbe, ki jim stoji nasproti pomladno prebujenje seksualnih gonov glavnih protagonistov. Ker so družbena pravila nesmiselno in neusmiljeno represivna, je pomladno prebujenje treh najstnikov onemogočeno, konec pa neizbežno tragičen.

Glasbeni vodja v mjuziklu je Drago Ivanuša, ki je prvič sodeloval pri predstavi, kjer ni avtor glasbe. Dejal je, da so morali glasbeni izraz nekoliko prilagoditi in ga udomačiti, a so hkrati k sodelovanju privabili elitno zasedbo glasbenikov.

Prevajalka je Kaja Lužnik Ivanuša, lektorica je Maja Cerar, glavne vloge pa igrajo Iva Kranjc, Jurij Drevenšek in Klemen Slakonja kot gost, na odru pa bomo videli še Ano Dolinar in Niko Rozman ter Viktorijo Bencik in Lauro Zafred kot gostji, poleg tega pa še Mateja Puca, Jako Laha, Gregorja Grudna, Domna Valiča in Borisa Ostana. Ansambel pa bodo sestavljali Miran Juvan, Robi Pikl, Janez Gabrič, Janez Hace, Barbara Žorž, Klemen Bračko in Jelena Ždrale

fotografije Barbara Čeferin/MGL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *