Premiera Portrtetov v Slovenskem mladinskem gledališču

Uršula Cetinski in Vito Taufer z izpovedmi neznancev: Kaj je sreča?

Uršula Cetinski in Vito Taufer v predstavi Portreti skupaj z umetniško ekipo pripravljata devet gledaliških portretov, ki bodo kot trilogija premierno uprizorjeni v četrtek, 10., petek, 11., in soboto, 12. januarja 2013. Vsak večer bo tri goste izpraševala voditeljica Desa Muck v družbi mladega didžeja, ki ga igra, pravzaprav dosledno, no tako, povsem zares, na sceni realizira Uroš Kaurin.

Pogovori s portretiranci, katerih rdeča nit je sreča, so nastali na podlagi intervjujev, ki jih je z anonimnimi sogovorniki opravila dramaturginja predstave Uršula Cetinski. Zakaj so ciljali na srečo? Izvirna /ne odrska/ spraševalka in dramaturginja se je oprla na najnovejše britanske raziskave, ki navajajo, da se najboljše možnosti za zdravo, varno in bogato življenje ponujajo v Švici, Avstraliji, na Norveškem, Danskem in Švedskem.

Med vzroki za srečo so poleg kompleksnih subjektivnih tudi objektivni dejavniki, ki so lažje merljivi (zaslužek, zdravje, zaposlitev, prosti čas, bivanjske razmere itd.), subjektivni dejavniki pa vplivajo na to, kako doživljamo različna stanja in kako se prilagajamo različnim življenjskim okoliščinam. Slovenija je v tej raziskavi o sreči na dvaintridesetem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *