Ravnatelj Igor Samobor o Pesečiščih, prvem Drama festivalu

Gostujoče predstave in ena domača; pogovori in okrogle mize, gledališka kavarna in vrt

V soboto, 7. junija se bo končal prvi Drama festival, imenovan Presečišča. Dan ali morda celo dva pred njegovim začetkom smo se – posebej za Radio KAOS, pogovarjali z ravnateljem SNG Drama Ljubljana Igorjem Samoborjem.

Presečišča so se začele minulo nedeljo, 1. junija, z nenavadno koprodukcijsko predstavo – ali kot njeni avtorji označujejo to delo – s performansom, ki so ga naslovili »Marina Abramović ali kako sem izgubil pot do Antigone«. Ogledali smo si jo in neposredno po nastopu pripravili pogovor z avtorjem koncepta in režiserjem Matjažem Bergerjem. Objavili ga bomo kmalu po tem prispevku. Še ta teden. Najbrž…

In še predstave, dogodki, ki so na sporedu festivala Presečišča do konca tedna: nocoj so na sporedu delo Yasmine Reza – Kako poveš, kar si odigral – gostuje Slovensko ljudsko gledališče Celje, potem pa še koprodukcijska predstava Via Negative, Via Nova 2011 s predstavo MandićStroj, v petek bo gostovalo zagrebško Gradsko dramsko kazalište Gavella s Tremi sestrami, Antona Pavloviča Čehova, v petek pa bo, kot je v prispevku posebej poudaril Igor Samobor, gostovalo Zagrebačko kazalište mladih, s Hamletom. Po Hamletu bodo Drama Festival Presečišča sklenili na prostem, pred Dramo, s koncertom skupine Kar Češ Brass Band.

Ob koncu prispevka, katerega glavni del je bil pogovor z Draminim ravnateljem, smo pripravili kratko video reportažo brez besed o več kot dobrodošlih in uporabnih ter sčasoma tudi vse bolj sprejemanih in sprejetih domislicah, kot sta gledališka kavarna Drama in gledališki vrt. Prispevek podpisuje Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *