Rudolf Cvetko – s floretom in sabljo do presežnih vrednot

Ob 100 - letnici osvojitve srebrne olimpijske medalje – do muzejske umetnine

Te dni se v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi vrstijo nadvse zanimivi dogodki. Pred nekaj dnevi so odprli izjemno povedno in tako rekoč celoletno razstavo Vitez, dama in zmaj – dediščina srednjeveških bojevnikov, minuli četrtek pa so pripravil simpozij z naslovom Sabljanje – veščina, tradicija, šport, ki so ga namenili obeležitvi100 –obletnice osvojitve srebrne olimpijske medalje Rudolfa Cvetka. Odprli so tudi prenovljeno razstavno sobo posvečeno Rudolfu Cvetku, ki so jo, kot prvo v tem muzeju, priredili za slepe in slabovidne obiskovalce in izdali priložnostni zbornik.

Otvoritvenega dogodka so se udeležili direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Ravnik, načelnik Vojaškega muzeja Slovenske Vojske podpolkovnik Vlado Žgeč, predsednik Sabljaške zveze Slovenije Franc Breznik, predsednik Slovenske olimpijske akademije Miroslav Cerar ter kustos razstave in soorganizator dogodka in eden petih referentov na simpoziju mag. Jože Podpečnik, kije na simpoziju predaval o Vojaškem sabljaškem usposabljanju na primeru avstro-ogrske in kraljeve jugoslovanske vojske pa je v uvodnem delu dogodka opozoril tudi na začetke organiziranega športnega sabljanja na Slovenskem.

Predstavitve zbornika in simpozija se je udeležil tudi vnuk Rudolfa Cvetka, danes že upokojeni strojni inženir Aleksander Cvetko, ki smo ga tam, pred razstavno sobo, posvečeno mojstru floreta, sablje in meča ter našemu olimpioniku, nagovorili h kratkemu pogovoru.

Zbornik, simpozij in razstava ob 100 – letnici osvojitve srebrne olimpijske medalje Rudolfa Cvetka v Narodnem muzeju Slovenije je seveda več kot le spomin na športno viteštvo moderne dobe in na enega izjemnih slovenskih olimpionikov. Je del neprecenljive kulturne zakladnice naroda.

Prispevek sem pripravil Andrej Pengov. Nasvidenje torej že ob 15.uri, ko bomo predzadnjo letošnjo oddajo A propos posvetili prav izročilu Rudolfa Cvetka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *