S premiero igre Želim si… se zaključujeta natečaj in dobro obiskani abonma Najst.

Eva Kraševec, dramaturginja: Morda se kdo sprašuje, če je Drama kot nacionalno gledališče pravi prostor za takšne predstave... Vsekakor je, saj ga moramo tudi na tak način približati mladostnikom in s tem poskrbeti tudi za novo publiko. Juš Andraž Zidar, režiser: To je moja prva predstava zunaj študijskega prostora in časa. Tudi zato je zahtevna, ker besedila niso pisana za uprizoritev. Izogibali smo se pokroviteljstvu do mladih soavtorjev, gledalcu pa omogočili identifikacijo z njegovimi intimni problemi in življenjskimi zadregami. Špela Šinigoj, gledališka pedagoginja, koordinatorka natečaj Najst: V Sloveniji je veliko gledališke ponudbe za otroke; vrzel nastane pri ponudbi za nekoliko starejše – za najstnike med desetim in petnajstim letom, preden postanejo dijaki. S projektom, ki se končuje s premiero Želim si..., jo uspešno zapolnjujemo.

S premiero, ki bo izjemoma pozno popoldne… uf, kakšna ura je šesta zvečer, ko je na pomlad še svetal dan in ko se mladinsko žuranje začne šele po deseti. No, za žur bo ostalo še dovolj časa, tudi če se po krstni uprizoritvi predstave Želim si… na velikem odru – ogledate Macbetha v Mali drali ali Hamleta v dvoje na levem odru.

Želim si … pa je predstava o Svetu skozi oči nasjtnikov. . . Nekaj ur pred premiero smo se o predstavi pogovarjali z dramaturginjo uprizoritve Evo Kraševec, ki je skupaj z režiserjem Jušem A.ndražem Zidarjem besedila devetih mladih avtoric in avtorjev povezala v celoto.

Gledališka pedagoginja SNG Drama Ljubljana Špela Šinigoj, ki je koordinirala natečaj Najst, ugotavlja, da obstaja v Sloveniji veliko gledališke ponudbe za otroke, vrzel pa nastane pri ponudbi za nekoliko starejše otroke oziroma najstnike, stare med deset in petnajst let, preden postanejo dijaki. Skozi pedagoški program želijo dati tem mladim možnost, da na edinstven način doživijo in spoznajo gledališče. Odziv in kakovost prispelih besedil je Dramo pozitivno presenetila, zato lahko takšne in podobne projekte pričakujemo tudi v prihodnosti. Avtorji na natečaju izbranih besedil so Jakob Adamič Šeme, Jona Dežman, Manca Gosenca, Pika Kovač, Lota Martinjak, Manca Mihorko, Ajša Ocvirk, Neja Smontara, Gea Stošicki in Maruša Škrjanc.

V uprizoritvi igre Želim si… igrajo Tina Vrbnjak, Nina Ivanišin, Sabina Kogovšek, Matic Lukšič, Maja Sever in Vojko Zidar. Pri njenem nastanku pa so sodelovali tudi scenografinja Ajda Primožič, kostumografinja Tina Bonča, koreograf Gregor Luštek, avtor glasbe Jurij Alič, oblikovalec luči Metod Novak, oblikovalec videa Sandi Skok, lektorica Klasja Kovačič in asistentka scenografinje Sara Slivnik. V petek popoldne na Velikem Draminem odru torej že teče premiera Želim si… Jutri, tudi ob 18.h, bo prva ponovitev. In potem najverjetneje še nekaj njih tja do poletja. Z Evo Kraševec in Jušem A. Zidarjem se je pogovarjal Andrej Pengov. V prispevku objavljene fotografije z vaj so delo Petra Uhana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *