Saša Pavček: beseda slovesa in poklon dramskemu igralcu Andreju Nahtigalu

Saša Pavček, predsednica ZDUS in prvakinja ljubljanske Drame: Vsi, ki smo imeli srečo, da smo z njim igrali, vemo, da je bil odru, filmu, televiziji in radiu enako predan kot v mladosti smučarskim poletom, ko je bil v elitni reprezentanci smučarskih skakalcev. Nebo ga je vedno navdihovalo, rad ga je imel.

Decembra je tako rekoč sredi izjemnega opusa, na vrhncu gledaliških uprizarjanj, tik preden je ljubljanska drama odšla s Kraljem Ubujem na gostovanje v Rim, umrl sijajni Jernej Šugman. Pred dnevi pa je igralske vrste zapustil tudi že upokojeni a še vedno vsestransko angažirani dramski in filmski igralec Andrej Nahtigal. V njegov spomin se nam je na Radiu KAOS s poklonom in z besedo slovesa pridružila predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije Saša Pavček.

Andrej Nahtigal je bil dolgoletni in predani član ZDUS, vrhunski igralec, član ljubljanske Drame in nagrajenec Združenja dramskih umetnikov Slovenije; Ko je leta 2012 z zadržanim ponosom in z njemu lastno skromnostjo prejel stanovsko priznanje – odličje Marije Vere za življenjsko delo, so o njegovem umetniškem opusu slovenske igralke in igralci med drugim zapisali: “Njegove vloge so vedno zanimive, lucidne, izvirne, pogosto obogatene s specifičnim osebnim humorjem, ki z leti čedalje bolj izraža tudi modrost in globlje poznavanje življenja.« Brez števila vlog je odigral, vse tako prepričljivo, človeško čisto, s tistim sijem, ki je dan samo posebnim ljudem velike človeške in umetniške občutljivosti. V tolažbo nam je, so še zapisali njegovi stanovski tovariši, da tega posebnega, samo Andreju lastnega sija ne moreta odvzeti niti smrt, niti čas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *