Šekoranja (Vino Graben): Peninam dodajajo likerje in skrivnostne kvasovke

36 blagovnih znamk in prek 80 penečih vin; Poskusite jih lahko nocoj v GH Union na Miklošičevi v Ljubljani (no, ni treba vseh na enkrat, to pa res ne…!)

Radio KAOS se na ta petek, 13. februarja odpravlja na Večer izbranih mehurčkov, kulinarike in glasbe v ljubljanski GH Union. Nocoj, ko bo pred-Valentinov večer in ko se pustne šeme že prav strastno pripravljajo na izgon letošnje čudne zime, se mi odpravljamo prav tja, ko se bo ob 17.h, začel 2. Salon penečih vin. Trajal bo vse do polnoči. Dogodek smo podrobneje predstavili pred dnevi, ko smo pred našo kamero in mikrofon povabili glavnega organizatorja Radota Stojanovića.

Danes pa objavljamo del pogovora, ki smo ga pred dnevi posneli z vinarjem Janezom Šekoranjo z Bizeljskega, ki je z ženo Mihaelo oblikoval blagovno znamko vrhunskih predikatnih vin – Vino Graben – doma in po svetu že dobro znano. Vendar, če si zaželite popiti kaj iz njegove zlate zakladnice – bo treba v vrsto. S posebnostmi v pridelavi 45-ih grozdnih sort in vin ter edinstvenem načinu kletarjenja v repnicah so pri njih začeli že davno… Kdaj torej? Janez Šekoranja.

Z Janezom Šekoranjo smo govorili o modnih muhah v proizvodnji penin, o načinu njihove pridelave in predelave, o dodajanju likerjev peninam in o skrivnosti nekih posebnih kvasovk, ki jih je mogoče »programirati«, torej vzgojiti za prav take penine, kot jih delajo v Vinu Graben, v Brezovici na Bizeljskem. No, pa še o marsičem smo govorili – na primer, o vodi, ki je tam na odlična in je ob dobrih vinih tudi vedno na mizi, pa o rumenem plavcu in izjemni modri frankinji. Dokazano – najbolj zdravem vinu – z največ resveratrola! Vendar – o tem več kdaj drugič. No, ampak na nocojšnjem 2. Salonu penečih vin se torej lahko seznanite, poizkusite in kupite vsaj kakšno od prek 80 penečih se vin, 36 blagovnih znamk iz Slovenije, Francije, Hrvaške, Italije in Španije. Slovenska vina prihajajo iz vseh treh vinorodnih dežel ter osmih – od devetih – vinorodnih okolišev. Izmed tujih vin naj izpostavimo dve letošnji novosti – kar sedem blagovnih znamk francoskih šampanjcev in tri vinarje, ki prihajajo iz sosednje Hrvaške. Iz Hrvaške prihaja tudi močna ekipa eno-gastro novinarjev, ki bo poleg penečih vin na salonu spoznavala tudi Union hotele kot vrhunsko eno-gastro destinacijo. Z Janezom Šekoranjo sem se pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.