Šest (5+1) koncertnih abonmajev SF je (bila) prava odločitev

Odločitev, da so v Slovenski filharmoniji že za preteklo sezono oblikovali šest raznolikih koncertnih abonmajev, se je izkazala za pravo. Ni šlo sicer brez pripomb in vprašanj tistih obiskovalcev koncertov, ki so bili tradicionalno navajeni na izbiro med nekdanjim Modrim in Oranžnim abonmajem, vendar so pojasnila in argumente za takšno odločitev razumeli in jih sprejeli, je poudaril direktor Slovenske filharmonije gospod Matej Šarc. Minuli četrtek, na dan otvoritve letošnje sezone smo ga povabili, da za Radio KAOS podrobneje predstavi repertoar in izpostavi ključne koncerte dogodke.

Ob predstavitvi nove sezone pa smo se z g. Šarcem pogovarjali tudi o nekaterih drugih – gmotnih, kadrovskih in organizacijskih, pa tudi o bolj osebnih vprašanjih in rečeh.

Za uvod pa smo se dotaknili oni dan najbolj aktualnega, za SF posebnega dogodka, kar je bil prvi koncert cikla VIP in hkrati tudi otvoritveni koncert nove sezone, na katerem sta  Zbor in Orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom belgijskega dirigenta Barta Van Reyna izvedla eno največjih vokalno-instrumentalnih mojstrovin vseh časov – oratorij Stvarjenje skladatelja Josepha Haydna. V nadaljevanju pa smo skozi pogovor »prelistali« publikacijo z abonmajih in programi nove sezone.

Hitri, morda tudi prepovršen pregled vsebine in programov abonmajev sezone 2022 – 2023 pokaže nekaj pomembnejših značilnosti. Za ljubitelje vokalne glasbe so pripravili PVC – Pretežno vokalni cikel, v katerem bo Zbor Slovenske filharmonije poustvaril izjemne zborovske skladbe domačih in tujih skladateljev. Za skupne nastope Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije pa so oblikovali Vokalno-instrumentalni program – VIP v katerem bosta pod vodstvom izvrstnih gostujočih dirigentov izvedla dela Bacha, Mozarta, Haydna, Stravinskega, Pärta in drugih skladateljskih velikanov.

Cikla Same mogočne skladbe – SMS in Filharmonični klasični koncert – FKK bosta poslušalce nedvomno navdušila z nepogrešljivim naborom simfoničnih skladb, s katerimi bodo nastopili vrhunski domači in tuji gostje. Prav posebej gre izpostaviti priznanega švicarskega maestra Charlesa Dutoita, ki bo hišni orkester vodil na kar treh koncertih.

Abonma Sodobne orkestrske skladbe – SOS, ki je tudi novost lanske sezone, bo program obogatil z nekoliko drugačno slušno izkušnjo. Cikel je v celoti namenjen izvedbam skladb 20. in 21. stoletja in se s svojimi deli dotika aktualnih tem sodobne družbe. Vse koncerte iz abonmaja bosta pospremila dva dogodka: Sobotne izobraževalne matineje – SIM, ki bodo poslušalcem dodatno približale koncertni program, ter po-koncertna druženja s skladatelji in izvajalci. Družinski abonma – DA! bo namenjen najmlajšim poslušalcem in njihovim družinam, ki bodo lahko prisluhnili petim moderiranim in prav posebno osmišljenim koncertom.

Z Matejem Šarcem sem se pogovarjal Andrej Pengov, ki tudi podpisujem ta prispevek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *