Sezona 2010/11 bo za SNG Opero in balet tranzicijska

Umetniški vodja opere bo Christophe Capacci, baleta Irek Muhamedov

Ravnatelj ljubljanske SNG Opere in baleta Mitja Bervar je pred slabim tednom na novinarski konferenci predstavil svoje najožje sodelavce, s katerimi bo oblikoval program v sezoni 2010/11, za katerega je dejal, da bo tranzicijski. Dodal je, da so vsebinsko obogatili program, ki ga je zasnovala predhodna ekipa, novo sezono pa nameravajo odpreti s premiero opere Ljubezen kapital v obnovljeni opern in baletni hiši.

Bervar je prav tako predstavil novi umetniški vodji. Balet bo vodil Irek Muhamedov, ki si je za pomočnico izbral vodjo pred kratkim ponovno ustanovljenega baletnega studia Darinko Lavrič Simčič, ki je nekoč že bila umetniška vodja baleta, novi umetniški vodja opere pa je Christophe Capacci, ki o pomočniku še razmišlja.

Pri tem je poudaril pomen koprodukcij, napovedal pa je tudi sovensko premiero opere v treh dejanjih Ljubezen kapital, avtor katere je Vinko Möderndorfer, glasbo pa je prispeval Jani Golob. Premiero bo doživela še slovenska opera za otroke in mladino Pastir Petra Šavlija. Kot smo že poročali, v prihajajoči sezoni načrtujejo tudi začetek oživitve baletnega in opernega studia. Vodja slednjega bo dirigent Igor Švara. Za sprejem pevcev načrtujejo avdicije, kakšen pa naj bi studio pravzaprav bil, se po Švarovih besedah še dogovarjajo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *