Sklepni večer 59. festivala Ljubljana v pričakovanju 60. festivalskega poletja

Darko Brlek: Najboljše poletje doslej

Za veličastni, morda malček naporni, vendar glasbeno izjemni sklepni večer Festivala Ljubljana 2011 so poskrbeli litovski operni umetniki z Judinjo Jacquesa Halévyja, ki so jo na slovenskih odrih nazadnje videli pred 80 leti. To véliko operno delo, ki ga precej poredko uvrščajo na repertoarje tudi na pomembnih opernih odrih, je režiral svetovno priznani Günter Krämer, ki pravkar za dunajsko državno operno hišo pripravlja Nabucca. Z izjemno avtoriteto in preglednostjo vsega dogajanja tako v orkestrski jami kot na modernistično, zunajčasno scenografsko oblikovanjem odru, je izjemnim instrumentalistom, pa tudi skoraj brez izjeme odličnim solistom – morda s kakšno neizrazitostjo prav tam, kjer avtor liku nalaga najpomembnejšo vlogo, ter izvrstnemu zboru, Judinjo mojstrsko skozi pet dejanj več kot tri ure – vse do trpkega a vznesenega finala – popeljal dirigent Martynas Staškus.
Sinočnji večer je bil hkrati tudi sklepno dejanje tridnevnega gostovanja Litovske nacionalne opere, ki je, kot nam je v pogovoru, ki še čaka na objavo, zagotovil minister za kulturo Republike Litve Arūnas Gelūnas, kljub krizi in relativno visokim cenam vstopnic, vedno dobro obiskana.

Opera Judinja je bila torej tretji del litovskega opernega triptiha, namenjenega dokaj razvajenemu občinstvu ljubljanskega poletnega festivala. V ponedeljek sta namreč na koncertu opernih arij z orkestrom Litovske nacionalne opere nastopila odlična solista – Maltežan Joseph Calleja, katerega tenor »z medeno barvo in lahkotnim obvladovanjem višin spominja na Pavarottija in Američanka Alyson Cambridge, ki je redna gostja Metropolitanske opere v New Yorku. Od nastopa 250 litovskih opernih umetnikov z Verdijeveim Othellom so nekateri poznavalci svetovnega opernega dogajanja menda pričakovali več, kot se je na koncu izšlo, sinočnje petje in igranje v Judinji pa je, kot že rečeno, znova navdušilo.

Častni pokrovitelj gostovanja Litovske nacionalne opere, sicer ustanovljene leta 1920, veleposlanik Republike Litve v Sloveniji Rimutis Klevečka pa je izrazil veliko zadovoljstvo, da Festival Ljubljana svojo poletno sezono zaključuje prav s tem gostovanjem.

Ob koncu letošnjega festivalskega poletja smo – posebej za Radio KAOS, povabili pred naš mikrofon in kamero direktorja in umetniškega vodjo festivala gospoda Darka Brleka.

Odprtje jubilejnega 60. Festivala Ljubljana prihodnje leto bo že 20. junija z Dunajskimi filharmoniki in dirigentom Simonom Rattlom. Prispevek je pripravil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.