Slovenska baletna noviteta s Kalanovo glasbo: Tristan in Izolda

Premiera nocoj v ljubljanski Operi, glavni vlogi Tjaša Kmetec/Ana Klašnja in Lukas Zuschlag/Kento Jamamoto

Nocoj bo na odru Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana premiera baleta Tristan in Izolda. Znana zgodba o znova nesrečni ljubezni nas vodi med srčno predanostjo in smrtjo in je pogost motiv v mnogih pesniških, pisateljskih, odrskih in glasbenih stvaritvah že od davnin, intenzivneje pa menda od (evropskega) srednjega veka in globoko v našo sedanjost. Pravzaprav mračna zgodba, polna ljubezni… Tako so nam jo predstavili tudi naši tokratni sogovorniki.

Prvi med njimi je bil mladi slovenski skladatelj Sašo Kalan. Štirideset jih šteje in glasba za ta balet, ki ga je ustvaril koreograf Dan Datcu, je Kalanova, njegova, avtorska, v kateri je uporabil odlomek ali dva iz istoimenskega dela Richarda Wagnerja.

Tudi scena je nekaj posebnega. Scenografka je Meta Grgurevič je z Jašo – s tem imenom – se predstavi njen sodelavec pri oblikovanju odrskega prostora, zagotovila izjemno veliko plesnega prostora zlasti v njegovo globino. Večino scenske opreme je pripeto na odrske vlake od koder lebdijo in se gibljejo proti tlom, navzgor ali po globini prostora.

Glavno vlogo Izolde pleše Ana Klašnja; njen soplesalec v vlogi Tristana je mladi japonski plesalec, sicer že nekaj let član baletnega ansambla ljubljanske opere, Kento Jamamoto. Plešeta kot alternacija Tjaši Kmetec in Lukasu Zuschlagu, ki bosta plesala na nocojšnji premieri.

Drugi nastopajoči so še Regina Križaj v alternaciji z Rito Pollacchi, Petar Đorčevski in Aleksandru Barbu, Luka Žiher in Cosmin Agavriloaei, Alexandru Barbu in Hugo Mbeng, Kristina Aleksova, Polett Kasza, Alena Medič, Mariša Nač, Barbara Potokar, Urša Vidmar in Mateja Železnik ter
Gregor Guštin, Michaele Pellegrini in Filippo Jorio. Nekateri med njimi plešejo več vlog. Kostumograf: je Uroš Belantič, oblikovalec luči Jaka Šimenc, dramaturginja pa Barbara Novakovič Kolenc. Glasbo na posnetku izvaja orkester SNG Opera in balet Ljubljana.
Dirigent je Marko Gašperšič. Sodelujejo še rogist Boštjan Lipovšek, kitarist Luka Ropret in z glasom Irena Yebuah Tiran. Uporabljene fotografije z vaj, ki so delo Darje Štravs, je zagotovilo SNG Opera in balet Ljubljana, dele posnete avtorske glasbe pa nam je z dovoljenjem za objavo odstopil skladatelj Sašo Kalan osebno, prispevek pa avtorsko podpisujem Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.