Slovenski knjižni sejem podaljšan. Zakaj že? Narazen ali/in skupaj…

Zdravko Kafol: "Letošnji Slovenski knjižni sejem je podaljšan do 5. decembra. Rekordnim 30.000 obiskovalcem se v prihodnjem tednu lahko pridruži vsaj še enkrat toliko. Vse založbe se pohvalijo z izjemnih internetnim obiskom sejma in z še nikoli tako dobro prodajo knjig. Nekoliko presenetljivo se tiskane prodajajo celo bolje od e-knjig."

Za spletni uvod v sklepni prispevek tik pred koncem 36. Slovenskega knjižnega sejma bomo uporabili besede, stavke, sporočila, ki jih je prvi sejemski dan, v ponedeljek, triindvajsetega, točno opoldne v eter poslal Andrej Predin pisatelj, publicist, glasbeni kritik in fotograf, tudi  biolog in sinolog, ki zatrjuje, da ste tudi vi knjiga. Prav zares in brez heca in da je vsak otrok knjiga in da bi to pravzaprav morali že vedeti. In da so knjige kot otroci z veliki očmi, polnimi pričakovanj in zaupanja. Knjige so tudi zveste prijateljice in z njimi ste vedno v dobri družbi. Če jih kupite, omogočite nastajanje novih pa še lepo in nadvse primerno darilo so lahko.

Mojstra Predina v pogovoru s predsednikom Upravnega odbora Slovenskega knjižnega sejma Zdravkom Kafolom nisva omenjala; ne zaradi kakršnega koli premisleka, le med obilico, pravzaprav med mnogimi svežnji besed in časovni omejitvi nama je nehote ostal na polici prvega dne in še marsikdo, ki bi si zaslužil najino in vašo pozornost je ostal na kateri od polic ali za literarnimi omizji v teh iztekajočih se sedmih sejemskih dnevih in med štiriindvajsetimi glavnimi ter še trikrat toliko dogodki, ki so jih pripravili razstavljavci. Sedemindevetdeset jih je bilo; pa ne čisto pravih, takih novodobnih, protipandemijskih, internetnih ali če hočete medmrežnih. To pač! In obiska je bilo skoraj nekajkrat toliko, kot se je znalo zgoditi v najboljših letih. Odštekano, prav res. Nenavadno? Če prav premislim, niti ne. Zakaj? Odgovori so nanizani in utemeljeni prav v tem pogovoru, ki sem ga za Radio KAOS pripravil Andrej Pengov.

Tudi o nagradah sva govorila, pravzaprav bolj o nagrajencih in njihovem delu, ustvarjanju – Primožu Premzlu, Schwentnerjevemu nagrajencu za življenjsko delo, Boštjanu Videmšku in Matjaž Krivicu s Planom B – knjigo leta 2020 in e-založništvu Gigafida 2.0, ki so bili deležni posebnega priznanja za dosežke na področju elektronskega založništva s korpusom pisne standardne slovenščine, ki ga upravlja Center za jezikovne vire in tehnologije.

Vse to se je odvilo tako, da so prvič ta sejem z menda najdaljšo tradicijo doma in še kje v bližnji in daljni okolici podaljšali, kar je bilo zaradi dejstva. Da je to sploh prvi e-sejem te vrste, z udeležbo publike od vsepovsod, pravzaprav več kot razuma odločitev. Obiščete ga lahko prek na medmrežju še vse do 5. decembra,  pregledate ponudbe mnogih založb in drugih razstavljavcev, pobrskate za posnetki zanimivih sejemskih dogodkov in še vedno – po sejemskih pogoji kupite knjiga, morda dve. Ne nujno za darilo, morda zase, da boste tudi v teh časih osame v dobri družbi in da se prepričate, koliko je resnice v Predinovem aksiomu o vas, ki da ste knjiga. Narazen…  a vendar skupaj, kot so se pripravljavci sejma domisli sijajnega slogana, ki jih je prehitel in prerasel bolj kot bi si upali misliti, ko so ga snovali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *