Srebrna Brigita Bukovec na zlati poštni znamki

Svečanost v Akademski športni zvezi Olimpija

Spoštovani in cenjene; Športniki in športnice, atletinje in atleti, tokrat velja poseben pozdrav in dobrodošlica prav vam. Znova enkrat zaradi srebrne olimpijke Brigite Bukovec. Tokrat ne zato, ker bi pri štiridesetih, ki jih izvrstno skriva, popravila njen državni rekord na 100-tih metrih z ovirami, recimo pod 12 sekund, pač pa zaradi dogodka, ki ga je v dokaj komornem razpoloženju pripravilo vodstvo Akademske športne zveze Olimpija, kamor sodi tudi njen matični atletski klub Olimpija.

Zlati nasmeh slavne slovenske atletinje Brigite Bukovec odslej namreč živi na poštni znamki , ki so jo Bukovčevi in javnosti predstavili prvega decembra. Tako se je naša srebrna atletinja, olimpijka iz Atlante leta 1996 zasluženo pridružila skupini slavnih slovenskih športnikov, ki so upodobljeni na osebnih poštnih znamkah: Leonu Štuklju , Miru Cerarju, Rajmondu Debevcu, Primožu Kozmusu in Petri Majdič. Debevec in Bukovčeva sta člana velike družine 30-ih klubov, ki jih združuje Akademska športna zveza Olimpija. Tomaž Zajc, nosilec projekta poštnih znamk slavnih slovenskih športnikov – olimpijonikov, ki je v okviru Mednarodnega olimpijskega komiteja, zadolžen za filatelijo, je pojasnil, kako je nastala znamka, ki nam trajno ohranja zlati prejem srebrne kolajne v svežem zelenem ozadju narave, ne da bi s tako likovno rešitvijo posegali v komercialna pravila Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Brigita Bukovec se je ob tej priložnosti zahvalila veli športni družini Olimpija in izrazila izjemno zadovoljstvo, da je tudi s poštno znamko uvrščena med najslavnejše slovenske športnike. Največ zaslug za svoje uspehe je pripisala staršem, ki so ji že s prvimi koraki po atletski stezi stali ob strani, kakor tudi enemu najuspešnejših atletskih trenerjev pri nas, Juretu Kastelicu , ki je bil, kot je poudarila, oče njenih uspehov. Zahvalila se je še mnogim drugim, tedanjemu vodstvu Olimpijine družine na čelu z Boštjanom Barboričem, skrbniku Olimpijinega izročila, tudi tokrat prisotnemu g. Borisu Kristančiču, podpredsedniku Atletske zveze Slovenije in članu Olimpijine družine Janezu Aljančiču, matičnemu atletskem klubu Olimpija in številnim drugim, ki so jo podpirali v šprintu čez ovire – do zlata in olimpijskih krogov. Brigita “šprinteric” ne obuje več, v športnih copatih pa pride na treninge svoje atletske šole za najmlajše, saj ji je posrečil še en veliki tek – v krogu svoje družine, s partnerjem Željkom, sinovoma – devetletnim Aljažem in šestletnim Aleksandrom ter ob neizmernem razdajanju mame Bože. Brigiti se je takrat v Atlanti zlata medalja v čudnih okoliščinah izmuznila za manj kot las, vendar pravi, da je to njeno zlato vredno več kot zlato odličje. Dandanes pa jo skrbi odnos staršev nadebudnih atletov do športa, ko zvečine menijo, da si ob zadostnem kupu denarja že otroci lahko pritečejo ali priigrajo nesmrtno športno slavo. Starši premalo poznajo, kaj je šport in športno življenje in kako se dosegajo športni cilji .

Brigiti je sekretar AŠZ Olimpija g. Janko Popovič izročil 100 ovojnic z njeno poštno znamko; V znak zahvale jih namerava izročiti tistim, ki so ji pomagali k največjim uspehom in seveda številnim prijateljem doma in po svetu – tudi kot promocijo za slovensko atletiko in šport v celoti. . Znamka z njeno olimpijsko podobo je natisnjena v relativno nizki naklado, zato bo imela visoko filatelistično vrednost. Že prva prihodnja osebna poštna znamka pa bo upodobila enega od slovenskih košarkarjev. Za Radio KAOS je ta zapis pripravil Ivan Botteri.

Foto: Ivan Botteri; Video: Radio KAOS– s podelitve orglice pred Koncertom za zaljubljene – Ogrlica uspešnic Zorana Predina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *