Štiri nove knjige, letni program in nova spletna stran

Študentska založba v letu 2011

Pred tednom dni je Študentska založba predstavila prve letošnje štiri nove knjige: dve Beletrini in dve Posebni izdaji. Iz prve zbirke sta to Dnevnik 1966-1971 Maxa Frischa in delo Ognjena Spahića Hansenovi otroci. Slednjega sta podrobneje predstavila avtorica spremne besede Dijana Matković in prevajalec Dean Rajčić. Najprej pa Mitja Čander, urednik zbirke Beletrina.

Dijana Matković je spremno besedo z naslovom Zgodba o nastanku mlade črnogorske knjižebnosti ali kako iz nič ustvariti več kot nekaj, opremila s citatom Spahičevega – kot zapiše »brata po peresu«, Andreja Nikolaidisa v intrevjuju, ki ga je objavilo Delo pred tremi leti: »Borili smo se z norostjo, borili smo se za osebno eksistenco. Bili smo popolni outsiderji v vsakem pomenu besede.« Prav v tem sporočilu je po njenem iskati pomembnost in veličino Hansenovih otrok.

Kot nevtralen, a globoko zavzet opazovalec registrira zunanji in notranji položaj Evrope in sveta v svojem času, tokrat med 1966 in 1971-im letom. Max Frisch podrobno in prodorno opisuje psihološke like nekaterih posameznikov. Ena od posebej domiselnih prvin njegovega Dnevnika so satirično prirejene ankete o različnih usodnih ali tudi le na videz pomembnih vprašanjih. Njegov ostri kriticizem pa je vedno ublažen z dobrohotnim humorjem.

Če ste Študentsko doslej našli na naslovu zalozba.org, jo poslej iščite na studentskazalozba.si. Tam si lahko preberete kaj več tudi o drugih dveh knjigah – januarskih novitetah iz zbirke Posebne izdaje- mlajšega, pa tudi ne več tako zelo rosno mladega Marcela Štefančiča: Slovenci, in profesorja Mirana Štuheca: Slovenska esejistika od začetkov do leta 1950. Lahko pa tudi »potrpite« do našega prihodnjega prispevka, ki ga bom o teh dveh delih – tako kot sem to storil o tokrat predstavljenih – posebej za Radio KAOS pripravil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *