Tine Logar: Izjemna monografija Habsburžani Eve Demmerle

Prevod Igor Antič, urednik Mitja Pucer, poudarki dr. Andrej Rahten

V petek so v knjigarni Konzorcij predstavili izjemno monografijo o eni najstarejših in največjih vladarskih dinastij v Evropi – o Habsburžanih. Cankarjeva založba je poskrbela za prevod in tudi za vsebinsko razširitev 280 strani obsegajoče in slikovno razkošne, z več kot 400 barvnimi fotografijami opremljene knjige. Avtorica monografije Eve Demmerle je sicer tudi tiskovna predstavnica Habsburške hiše, kar je gotovo eden od dejavnikov, ki potrjujejo verodostojnost monografije. Uredil jo je Mitja Pucer, prevedel pa Igor Antič, na petkovi predstavitvi, ki jo je vodil urednik Cankarjeve založbe Tine Logar, pa je ob prevajalcu sodeloval tudi zgodovinar, sicer predsednik Strateškega sveta za zunanje zadeve na MZZ, izredni profesor in višji znanstveni sodelavec ZRC SAZU dr. Andrej Rahten.

Prevajalec Igor Antič je preživel del mladosti v Avstriji, na Dunaju in v njegovi okolici in mu je tudi zato zgodovina Habsburžanov blizu. Knjiga ga je nadvse prevzela, tako kar zadeva zbrano slikovno in drugo gradivo, kakor tudi po vsebini, ki ji je dodal štiri strani strnjenega časovnega pregleda pomembnejših dogodkov, povezanih z delovanjem Habsburžanov na Slovenskem.

Dr. Andrej Rahten, je z odličnim poznavanjem posegel v različna obdobja habsburške dinastije. Morda je zanimivo tudi to, da je med drugim tudi član predsedstva Mednarodnega panevropskega gibanja, v katerem sta dejavni tudi Walburga Habsburg Douglas in avtorica Eva Demmerle.

Petkova predstavitev knjige Habsburžani, ki je izšla v 2000 izvodih, je bila seveda zanimivejša, kot smo jo mogli predstaviti v tem prispevku, zato ji bomo morda namenili kaj več prostora tudi v eni od prihodnjih oddaj A propos: ob 15.h. Pričujoči prispevek pa podpisuje Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.