Tolstoj, iskalec resnice. Tudi z Vojno in mirom. V Cankarjevem domu.

Uršula Cetinski, direktorica Cankarjevega doma: Večer je hladen, toda v mojem srcu je toplo... Pisna beseda Leva Tolstoja odzvanja tudi v naš čas. Spremljala nas bo vselej, vsekakor pa do konca aprila, ko se bo iztekel Festival Tolstoj, iskalec resnice. Tone Peršak, minister: Nedavno, pred dvema mesecema, vzpostavljeno sodelovanje in izmenjava kulturnih sezon med Rusijo in Slovenijo je velik dogodek. Ruska kultura je ena največjih kultur na svetu in to je za obe strani izjemna priložnost. Tolstoja je najbolj emblematična osebnost ruske kulturne zgodovine, razstava o Tolstoju pa pomemben dogodek, ob katerem lahko premislimo, kaj danes pomeni literatura in kako lahko vpliva na družbo. Dr. Pavel Basinski, ruski pisatelj, zgodovinar in novinar, avtor dokumentarnega romana Lev Tolstoj, Pobeg iz raja: Roman Vojna in mir je pravzaprav zgodovina neke družine, ki se še danes dotakne vseh ljudi. Tolstoj je naš skupni dedek, ne glede na to od kod prihajamo, v kaj verujemo in koga ljubimo.

Ko smo se lotili tega prispevka, smo se domislili, da Radia Tolstoj – vsaj pri nas – pa dvomim, da kje drugje tudi – še ni; No, še vedno pa ste in smo na »valovih«, med biti – ali kar koli to že je, v etru, pač – Radia KAOS.

Pred tednom dni je bila v Prvem preddverju Cankarjevega doma, potem, ko je bilo v isti hiši moč spremljati sijajno predavanje doktorja Pavla Basinskega, ruskega pisatelja, zgodovinarja in novinarja Šola za življenje, odprta dokumentarna, pregledna, poučna in navdušujoča razstava o Levu Nikolajeviču Tolstoju, iskalcu resnice. S tem so odprli festival z enakim naslovom, ki bo trajal vse do 24-ega marca; Vmes pa se bo zvrstilo mnogo raznovrstnih dogodkov za obiskovalce vseh starosti – že to soboto bo v Gallusovi dvorani glavna festivalska prireditev, premiera velike koprodukcije SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma, uprizoritev Tolstojevega romana Vojna in mir, v režiji svetovno prizannega romunskega režiserja Silvia Purcăreteja. Po doslej slišanem in videnem gre za izjemno zahtevno igro, dramo, ki bi lahko bila to tudi komična igra, vsekakor pa ne gledališka obnova tega izjemnega Tolstojevega romana o zgodovini neke družine in ruskega naroda, ki bi mogoče prav prišla tistim, ki te obsežne knjige niso vzeli v roke ali z njo vztrajali od prve do zadnje strani.

Ampak o predstavi Vojna in mir več v prihodnjih dneh, po premieri. Predpremiera bo v petek, za danes pa je bila napovedana uradna predstavitev te uprozoritve na novinarski konferenci, ki pa so jo včeraj popoldne odpovedali. Preverili smo razloge za odpoved tako zelo pričakovanega srečanja z ustvarjalci te predstave; režiserjeva bolezen, močan prehlad in njegove posledice so namreč upočasnile intenzivnost priprav, zato skušajo zadnje dni pred premiero izkoristiti sleherni trenutek za »piljenje« uprizoritve. Dogodek kot je bila napovedana novinarska konferenca bi jim zagotovo vzel zajeten kos dneva. Kakor koli: o Vojni in miru se bo tudi pri nas še slišalo in pisalo… Po premieri, seveda.

Za ta prispevek pa smo peipravili izbrane odlomke iz videozapisa z otvoritve omenjene razstave pred tednom dni.

Otvoritev festivala je uvedel dramski igralec Gašper Tič in k besedi povabil gostiteljico ter glavno organizatorko, direktorico Cankarjevega doma Uršulo Cetinski.

Razstavo je odprl minister za kulturo Anton Peršak. V svojem govoru je Tolstoja označil kot najbolj emblematično osebnost ruske kulturne zgodovine in razstavo o Tolstoju kot pomemben dogodek, ob katerem lahko premislimo kaj danes pomeni literatura in kako lahko vpliva na družbo. Najprej pa je poudaril pomen sodelovanja med Rusijo in Slovenijo tudi na kulturnem področju.

Na otvoritvi festivala Tolstoj, iskalec resnice je govoril tudi Pavel Basinski, kot že omenjeno, veliki poznavalcec Tolstojevega življenja in dela ter avtor odmevne biografije Lev Tolstoj: Pobeg iz raja, za katerega je leta 2010 prejel najprestižnejšo rusko književno nagrado – velika knjiga.. V kratkem nagovoru je podčrtal, da je Tolstojev roman Vojna in mir pravzaprav zgodovina neke družine. Ker so si družine po vsem svetu podobne, se zgodba še danes dotakne vseh ljudi. Nagovor pa je začel s sporočilom, ki so ga prepoznali tudi drugi ruski umetniki, da je Tolstoj naš skupni dedek, ne glede na to od kod prihajamo, v kaj verujemo in koga ljubimo.

V Prvem preddverju Cankrajevega doma sem za Radio KAOS bil Andrej Pengov. V prispevku smo uporabili tudi nekaj uradnih fotografij, ki so jih zagotovili v Cankarjevem domu in katerih avtor je podpisan Sunčan Stone, nekatere pa so naše, nič manj avtorske. Tako kot video… Na svidenje vsaj do premiere Vojna in mir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *