Tudi letos na Bobre

Bori se pričnejo to soboto, zaključijo pa na kulturni praznik.

To soboto se prične 11. ljubljanski festival kulturno – umetnostne vzgoje Bobri. Tokrat bo potekal v znamenju teme ples-gib-telo. Festival sta na tiskovni konferenci v prostorih Mestne občine Ljubljana predstavila načelnica oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana, magistrica Mateja Demšič in direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed.

Mateja Demšič je povedala, da letos na Bobrih sodeluje 73 različnih producentov, tako iz javnih zavodov kot tudi neodvisni producenti. Letos bodo Bobri obsegali 166 dogodkov. Poudarila je tudi, da Bori niso več le ljubljanski, ampak imajo svoje stalno mesto tudi v Domžalah in Sežani.

Katalog in celoten program sta na spletni strani festivala ter tudi urnik vseh ob festivalskih aktivnosti in vodnik po programu. Ob obisku kateregakoli dogodka v sklopu festivala prejmete tudi Bobrov dnevnik, ki pa je uporaben čez celo leto.

Tibor Mihelič Syed je najprej navedel nekaj razlogov, zakaj so se odločili za letošnjo temo ples-gib – telo. Nato je dejal, da so producente prosili, da naj del svojih izvrstnih predstav adaptirajo tako, da bodo primerne mlajši publiki, hkrati pa se je pohvalil, da bo tako uvodna kot zaključna predstava premierna ter posebej poudaril, da je letos v program uvrščena tudi gostujoče uprizoritev Tigraste Lilije hrvaškega Kolektiva uprizoritvenih umetnosti VRUM in avstrijskega gledališča Dschungel.

Tadeja Pungerčar, vodja Festivala Bobri je pred zaključkom še opomnila, da že četrto leto poteka projekt za mlade z mladimi, ki se imenuje Bobrove mlade noči. Gre za organizirane delavnice na šolah, kjer s bodo mladi med drugim seznanili s fotografijo in pisanjem kritik.

Letos so se pridružili projektu Kitchen Table pod Evropsko mrežo vključevanja v gledališče, ko bodo s tujimi producenti oblikovali okroglo mizo, ki jo bodo vodili najstniki, ki so del Bobrovih mladih noči in ki bo potekala v angleščini; debatirali bodo o sodobni umetnosti. Že nekaj časa pa so del projekta Small Size, malčki v gledališču. Tako se bodo med 25. in 27. januarjem po svetu in pri nas zvrstili številni dogodki, ki so namenjeni predvsem najmlajšim.

Tudi letos je na voljo katalog knjig Mestne knjižnice Ljubljana, s katerimi je mogoče obravnavane teme na festivalu bolje spoznati. Za pedagoge po vrtcih in šolah, pa so kot novost, skupaj s priznanimi slovenskimi plesalkami in pedagoginjami, pripravili knjižico Namig z gib, ki bo dostopna na spletni strani Festivala Bobri. Na delavnice se lahko prijavite na spletu, vstopnice za ostale dogodke so na voljo na blagajni Slovenskega mladinskega gledališča.

Prirediteljica festivala je Mestna občina Ljubljana, izvršni producent pa Slovensko mladinsko gledališče ter koproducent Kinodvor.

Za Radio KAOS sem prispevek pripravila Urška Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *