Umetnost na čeških znamkah v preddverju glavne pošte

Veleposlanik Petr Voznica: raznoliko in bogato kulturno sodelovanje med Češko in Slovenijo

Minuli ponedeljek so v preddverju glavne pošte v Ljubljani nasproti Name in Hotela Slon odprli sila zanimivo razstavo Umetnost na čeških znamkah. Razstavili so znamke iz obdobja zadnjih dvajsetih let, to je iz obdobja samostojne Češke republike, z umetninami zelo znanih domačih slikarjev in fotografov ter nekaterih tujih svetovno znanih slikarjev iz različnih umetnostno zgodovinskih obdobij, med njimi tudi dveh znamenitih Čehov Alfonsa Muche in Františka Kupke. Razstavo je simbolično odprl njegova ekscelenca veleposlanik Češke republike v Sloveniji gospod Petr Voznica. Ob tej priložnosti smo ga – posebej za Radio KAOS – povabili h kratkemu pogovoru.

Veleposlanik je ob koncu pogovora povabil Ljubljančanke, Ljubljančane in vse, ki obiskujejo poslopje glavne pošte, da si to zanimivo in poučno razstavo ogledajo. Na ogled bo vse do 25.04.2013, ko se seli najprej v Koper in potem najbrž tudi v Maribor. Kot že rečeno, organizirala sta jo Veleposlaništvo Češke Republike in Evropsko numizmatično združenje iz Prage – seveda v sodelovanju s Pošto Slovenije. Njen pobudnik je gospod Evzen Šknjouril, kot svetovalec pri postavitvi pa je sodeloval tudi slovenski filatelistični strokovnjak Janko Štampfl, ki je tudi avtor, kustos treh dvojnih vitrin, kjer je nazorno s članki ter s primeri znamk in ovojnic pojasnjen nastanek filatelistične zamisli »umetnost na znamkah«. V 60-ih letih minulega stoletja so jo prvi uresničili v Franciji, nato pa so to idejo prevzeli tudi v nekdanjih državah Češkoslovaške in Jugoslavije.

Danes so nam iz veleposlaništva Češke republike tudi sporočili, da bo 11. aprila v Ljubljani izdan priložnostni poštni žig, ki je tudi delo Janka Štampfla in bo posvečen prav razstavi Umetnost na čeških znamkah. Z veleposlanikom Češke v Sloveniji g. Petrom Voznico se je za Radio KAOS pogovarjal avtor prispevka Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.