Urša Menart z »Luzerko« osvaja evropsko filmsko publiko in festivale.

Sredi oktobra nas je med pripravami na eno od jesenskih oddaj A propos: Slovenska umetnost prek meja v studiu obiskala Urša Menart, filmska režiserka, ki je na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu s filmom Ne bom več luzerka osvojila glavno nagrado – vesno za najboljši celovečerni film. Z njo smo se pogovarjali dan pred prvo projekcijo tega filma na 12. festivalu filma Centralne in Vzhodne Evrope v Luxemburgu, tudi CinEast imenovanega.

Ta festival, na katerem so bili dobro zastopani tudi slovenski filmski ustvarjalci, je obiskala tudi ekipa te naše oddaje, ki bo na sporedu v prihodnjih dneh. Tokrat objavljamo dele omenjenega pogovora v približni dolžini polovice posnetega, vse drugo, tudi s kakšnim ponovljenim delom pa smo prihranili za oddajo, v kateri bosta ob Urši Menrat sodelovala še Marina Seliškar, sodelavka festivala in neke vrste soselektorica nabora slovenskih filmov ter programski direktor Hynek Dedecius. Pogovor z Menartovo sva začela z razlogi, ki so povzročili, da je bilo dogovarjanje za ta intervju dokaj naporno…

V pogovoru z Uršo Menart, ki ga podpisujem Andrej Pengov, za ton, sliko in režijo pa je poskrbela Urša Pengov Bitenc, smo omenili samo dva slovenska filmska zvezdnika, igralko Sašo Pavček in igralca Branka Završana, ki sta v »Luzerki« oblikovala vlogi mame in očeta glavne igralke Eve Jesenovec in tako v naglici pozabili na vsaj še štiri mojstre tega poklica z zvezdniškim zvenom na slovenskih odrih in platnih Špelo Rozin, Tino Potočnik Vrhovnik, Aljaža Jovanovića in Jurija Drevenška ter njihove mlajše kolegice in kolege, ki so sooblikovali to filmsko uspešnico z mednarodnim odmevom – Živo Selan, Laro Vouk, Timona Šturbeja, Matica Lukšiča in Vladimirja Kusića.

Posnetek tega pogovora je, naj ponovimo, samo del sredi oktobra posnetega intervjua, ki ga z – v glavnem – še ne slišanimi razdelki objavljamo v oddaji A propos: Slovenska umetnost prek meja, ki bo na sporedu Radia KAOS v prihodnjih dneh. Ob Urši Menart kot avtorici na skoraj tri tedne trajajočem Luxemburškem CinEast festivalu prikazanega filma v eni od netekmovalnih sekcij, ki je ena od treh sodelujočih v napovedani oddaji, smo tam v daljni deželi posneli tudi pogovora z Marino Seliškar, članico fetsivalske ekipe in Hynekom Dedeciusom, programskim direktorjem CinEast festivala.

Na svidenje do takrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *