V ponedeljek v Kinu Šiška: ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, drugi del

Posamič in (prvič) skupaj bosta z avtorskimi deli nastopila Brandon LaBelle in Tao G. Vrhovec Sambolec.

V okviru projekta ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, bo v ponedeljek, 9. marca, pol devetih zvečer v Centru urbane kulture Šiška koncertni dogodek, na katerem se bosta predstavila nenavadna in zares posebna glasbenika in zvočna umetnika iz Nemčije in Slovenije – Brandon LaBelle in Tao G. Vrhovec Sambolec. To bo, kot je v pogovoru v dopoldanskem programu Radia KAOS povedal MC Brane Zorman, ki v okviru Cone, Zavoda za procesiranje sodobne umetnosti, vodi ta projekt, trojni koncert in hkrati drugi v tokratnem spomladanskem delu. Prvi je bil pred mesecem dni, tretji pa bo čez približno mesec dni, o čemer bomo v našem programu gotovo še govorili.

Gre namreč za glasbeni cikel, ki usmerja pozornost na glasbene dvojice, ki se pri iskanju nenavadnih in z neobičajnimi tehnološkimi in tehničnimi orodji ustvarjenih zvokov, tudi povsem in zelo melodičnih, realizirajo v iskanju in razpiranju sodobnih glasbenih pristopov.

Tokratni koncertni program bo obsegal tri zvočna dela. Najprej bosta nastopila posamič – Tao G. Vrhovec Sambolec z delom Tuning In, zvočna postavitev, 2011, Brandon LaBelle za s kompozicijo Zvok z dna grla, skoraj, potem pa še oba skupaj z delom, ki sta ga naslovila Robovi poslušanja, performans, 2015. To bo prvi trojni koncertni zvočni dogodek dveh uveljavljenih zvočnih in perfomativnih umetnikov, na katerem se bosta skupaj predstavila na način, ko z besedami in drugače ustvarjenimi zvoki prepletata zvok in prostor.

Brane Zorman je podrobneje predstavil oba avtorja, o katerih so v koncertnih gradivih, ki jih je pripravila Cona, med drugim zapisali, da je Tao G. Vrhovec Sambolec – slovensko – norveško-nizozemski ustvarjalec, umetnik in glasbenik, ki se svojih postavitvah ukvarja z nevidnimi efemernimi pojavi ter idejo prostora. Njegova umetniška praksa je poetično raziskovanje razmerij med prehodnimi in časovnimi tokovi – kot so zvočni in vremenski pojavi in človeške aktivnosti – ter njihovimi naselitvami v arhitekturnih in socialnih prostorih. Brandon LaBelle pa je nemški umetnik in pisatelj, ki živi in dela v Berlinu. V svojem delu se posveča razmerju med javnim in zasebnim, družbenim in figuro izobčenca. Rezultat so situacijski projekti in performansi, intervencije v javnem prostoru, prevajanje in arhiviranje. Je urednik Errant Bodies Press in profesor na Akademiji za umetnost in dizajn v Bergnu, Norveška.

Na glasbenih dogodkih, kot bo ta prihodnji ponedeljek v Kinu Šiška, se ustvarja glasba, beseda, zvoki – kot odrsko dogajanje v smeri sproti delujočega premišljevanja v polju potencialnega; v dialogu, izmenjavi, skupnem delu na daljavo in v živo, med ustvarjalci vznika in se oblikuje novo zvočno delo. Oblikuje in odpira nove vezi, medosebna, mednarodna sodelovanja in mreženja, pri čemer je Ljubljana postavljena kot vozlišče srečanja in srčika utripa, ki te vezi poganja, so med drugim še zapisali v Coni. Sliši se dražljivo in Brane obljublja, da bo! Vredno ogleda in posluha. Z Branetom Zormanom se je pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *