Tekma 4-letnih kasačev: nedeljski Derby v Stožicah

Slavič z Dejavujem in št. 1 -; Veselinovič: izjemna tekma; Sedej: prelomno leto.

Ob izteku počitniškega razvajanja z morjem, gorami, s soncem, vročino in končno tudi z nekaj osvežitvami ter z obilico kulture in športa, smo tokrat odjezdili med športnike in rejce posebne vrste. Med kasače.

Obeta se nam namreč lepa in topla nedelja… Kot nalašč za dogodek, ki se v ljubljanskih Stožicah – tokrat ne na novem štadionu ali v novi dvorani, pač na hipodromu, zgodi samo vsako drugo leto. Velika in vsako leto večja kasaška družina pri nas, ki tvori Zvezo kasaških društev Slovenije, pripravi vsako leto dvajset in več tekem na osmih hipodromih po državi. V nedeljo, prvega septembra pa bo težko pričakovan derbi štiriletnikov – prestižna tekma kasaških konj, nekakšen vrh tekmovalne sezone, ki se sicer konča v začetku oktobra v Ljutomeru, našem najbolj razvitem kasaškem kraju. Derby, ki ga ob pomoči nekaterih okoliških in drugih občin tokrat močno podpira tudi Mestna občina Ljubljana, so predstavili v začetku tega tedna na ljubljanskem magistratu, dan kasneje pa je bilo na Ljubljanskem gradu uradno žrebanje štartnih številk. Tam je bil tudi Radio KAOS in nastal je tale kasaški zapis. Pred žrebanjem številk sta zbrane nagovorila predsednik Zveze društev kasaške centrale Slovenije dr. Marjan Sedej in predsednik Kasaškega kluba Stožice dr. Draško Veselinovič.

Žreb štartnih številk je dogodek posebne vrste; prej, vmes in potem; pa ne le zaradi nagovorov ključnih predstavnikov tekmovanja in podpornikov kasaškega športa ali pa zaradi kulturno zabavnih nastopov – tokrat je za dobro razpoloženje poskrbela Irena Vrčkovnik – pač pa zlasti zato, ker je med udeleženci vseskozi čutiti napeto pričakovanje; čeprav nočejo vedno na glas priznati, je vendarle res, da je dobra štartna številka včasih odločilna za uspeh, za dobro ali celo najboljšo uvrstitev. Najbolje se je – vsaj na žrebu – izšlo predzadnjemu iz prve vrste, ki je izžrebal najboljši štartni položaj, Mitja Slavič, iz znamenite »lotmerške«, se pravi ljutomerske družine rejcev – in kasaških prvakov.

Po končanem žrebanju in med sprejemom, ki ga je priredil župan MO Ljubljana Zoran Janković, ki so ga, žal, tik pred zdajci zadržale nujne in nenačrtovane obveznosti, smo se posebej za Radio KAOS pogovarjali z obema najpomembnejšima funkcionarjema kasaške centrale in stožiškega kasaškega kluba. Najprej z dr. Draškom Veselinovičem in nato še z dr. Marjanom Sedejem.

Nedeljske kasaške dirke – skupaj jih bo na hipodromu v Stožicah dvanajst – se začno že ob 14. uri. Žrebanje štartnih številk za kasaški Derby, ki je šesta točka tekmovalnega programa in ki je na sporedu ob 17. uri, je posebej za Radio KAOS spremljal – Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.