Vlado Novak: Volodja tokrat, Simon Veber takrat (leta 1985)

Jančarjev Veliki briljantni valček kljub /takratni/ tesnobi ostaja aktualno besedilo

Pred nekaj dnevi smo na Radiu KAOS objavili oddajo A propos: ob 15.h!, v kateri smo predstavili koprodukcijski dosežek mariborske in ljubljanske drame ter EPK 2012 – Jančarjev Veliki briljantni valček, ki ga je tokrat režiral Diego de Brea. To delo je bilo skoraj hkrati na sporedu obeh gledališč že pred 27-imi leti, vendar tako, da sta bili to povsem ločeni produkciji z različnima režiserjema in postavitvama. Ljubljansko je takrat režiral Zvone Šedelbauer, v vlogi Volodje, nesojenega namestnika upravnika zavoda Svoboda osvobaja pa je takrat igral Boris Cavazza.

V tokratni mariborsko-ljubljanski postavitvi pa je lik Volodje upodobil Vlado Novak, ki je nastopil tudi v mariborski postavitvi leta 1985, ko je igral Simona Vebra. Za to vlogo je na Borštnikovem srečanju prejel nagrado strokovne žirije in žirije občinstva. V dosedanji igralski karieri je bil na “Borštnikih” vsega skupaj kar sedemkrat, istega letab pa je bil nagrajen tudi z nagrado Prešernovega sklada. Nagrajen je bil še belikokrat… kako ne bi, saj je odigral več kot sto različnih izvrstnih gledaliških vlog in več kot deset filmskih. Njegov nastop v aktualni postavitvi »Valčka« smo podrobneje predstavili v intervjuju, ki je del že omenjene oddaje A propos: ob 15.h!, kjer je posebej poudaril dolgoletne igralske izkušnje, ki so se začele – kje drugje kot na amaterskih odrih, kjer se je, kot pravi, kovalo železo.

Vladu Novaku in kolegici iz glasbenega dela matične hiše muzikologinji dr. Manici Špendal je Svet te ustanove pred 17-timi dnevi podelil častna naziva Ambasador SNG Maribor. Podeljujejo ga zaposlenim in sodelavcem v znak posebnega priznanja za nadpovprečne prispevke, vrhunske dosežke in zasluge pri uveljavitvi in razvoju gledališča. Tokratna delčka pogovora z Vladom Novakom, ki sta hkrati tudi napoved današnje oddaje A propos: ob 15.h!, v katero smo povabili mladega pesnika Gregorja Hribarja, pa sva, tako, kot sva ga začela, tudi končala dokaj nenavadno in sproščeno, zagotovo pa ne protokolarno, tako rekoč igralsko.

In še podpisi k temu prispevku: k fotografijam, ki smo jih povzeli s spletne strani www.drama.si – Tiberiu Marta; k montaži in post-produkciji – Aljaž Pengov Bitenc, h kameri in pod prispevek pa – Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.