Zakladnica bosenskih filmov na 12. festivalu dokumentarcev

44 bosenskih in 17 svetovnih dokumentarcev

Zadnjih sedem marčnih dni, natančneje, od 24. do 31. marca se bo v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma in v Kinodvoru odvrtel 12. festival dokumentarnega filma s sedemnajstimi filmi, ki jih bodo, razen ene izjeme, vsakega predvajali dvakrat. Praviloma vsakokrat vsakega v eni in drugi dvorani. Poleg tega nabora sedemnajstih iz svetovne dokumentarne zakladnice pa bodo zavrteli še 44 bosenskih dokumentarcev, nekatere med njimi tudi dvakrat.

Na dopoldanski novinarski konferenci je festivalska ekipa podrobneje predstavila program, razvrščen v pet tematskih sklopov; prvi je tekmovalni, v drugem so Miti, ikone in mediji, tretjega so napolnili Intimni portreti, sledi mu Aktualni in družbeno kritični sklop, zaokrožuje pa jih Retrospektiva, posvečena bosanskemu dokumentarcu, ki jo je izbral prof. Miran Zupanič.

Programskega direktorja Simona Popka smo, posebej za Radio KAOS neposredno po predstavitvi letošnjega festivala povabili pred našo kamero. Miranu Zupaniču, selektorju bosenske retrospektive na dvanajstem festivalu dokumentarnega filma pa smo najprej namenili vprašanje, zakaj se je tega zahtevnega dela sploh oprijel in kaj so bili najpomembnejši kriteriji za izbor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *