Zlatkarije v MGL

Novost v knjižnici MGL

Mestno gledališče ljubljansko letos praznuje šestdeseto obletnico delovanja in minuli petek so tudi z namenom praznovanja te obletnice – ali kakor so zapisali v novinarskih gradivih – visokega in častitljivega jubileja – odločili odstreti vpogled v naše zaodrje tudi s knjigo enega njihovih najodličnejših igralcev, pripravili slavnostni dogodek. Na gledališko koncertni prireditvi z naslovom Tega še je svet ne videl!, so se namreč poklonili spominu na igralca Zlatka Šugmana. Dva dni pred tem pa so javnosti predstavili knjigo Zlatkarije, ki je izšla v zbirki Knjižnica MGL in v kateri so zbrana in s posebej premišljenim uredniškim pristopom urejena in objavljena pretežno povsem zasebna, torej njegova osebna besedila.

Na 208 straneh Zlatkarij – mimogrede, naslov si je izmislila urednica Petra Pogorevc in je skovanka iz avtorjevega imena in ene njegovih okusnih slabosti – sladkarij, najdemo ljubezniva voščila, s katerimi je kolegom in prijateljem čestital ob njihovih poklicnih in življenjskih jubilejih, šaljive pozdrave, ki jim jih je pošiljal s potovanj po svetu, zabavne skeče, s katerimi je z odra razveseljeval svoje zvesto občinstvo, in govore, v katerih je ob slovesnih priložnostih razmišljal o igralskem poklicu. Na zadnjih straneh tega prijetnega berila pa je Namesto zaključka še pripis Rajka, Zlatkovega brata, sicer tudi avtorja knjige Moj brat, ki je prvič izšla leta 2002, o tem, kako se je vrtelo Zlatkovo življenje iz dneva v dan.

Simpatična in nevsakdanja knjiga, ki so jo uredili Maja Šugman, Rajko Šugman in Petra Pogorevc, je nastajala v tesnem sodelovanju z Zlatkovimi kolegi in prijatelji. Objavljena besedila so opremljena z opombami in nizom črno-belih fotografij. Spremno besedilo h knjigi je prispeval Rajko Šugman, ki je ob Zlatkovi sedemdesetletnici leta 2002 izdal večkrat natisnjeno in razprodano uspešnico Moj brat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.