Zraka! hočejo Janša, Narat, Preda in Tomažin. Iz Maske v Mladinskem.

Dihajmo, dokler ga še imamo; dihajmo skupaj, za daj še brezplačno. Prvi poskus v četrtek v Stari pošti.

Po vsem nam že segajo. Ko se človeški zarodek spremeni v bitje, kot ga zmoremo zaznati, videti, slišati, morda vonjati, potem, ko zapusti varno udobje materinega telesa, ga babica trešči z dlanjo po riti, da zajame prvo dozo zraka. Pa še tega nam hočejo vzeti, če ga ne bomo plačali. Kdaj? Prej ali potem…?

To je, spoštovane in cenjeni, zgolj eden od možnih ali celo morebitnih prologov v gledališko igro, performans ali kot zapišejo v uradnih gradivih producenti, predstavo Janeza Janše, Boštjana Narata, Irene Preda in Irene Tomažin z naslovom Zraka!, ki ima takoj dodan tudi angleški prevod Something’s in The Air. To slednje se zdi bolj kot pojasnjevalni podnaslov, če je pa temu res tako, se bomo lahko prepričali že v četrtek, 3. septembra 2015, pozno zvečer, v dvorani Stara pošta – ustvarjalni in eksperimentalni depandansi Slovenskega mladinskega gledališča.

Sleherna predstava in tako tudi ta, ki nastaja v koprodukciji Zavoda Maska in Slovenskega mladinskega gledališča, se med drugim ukvarja z vprašanjem, kako biti skupaj. Gledališče je v osnovi situacija, katere osnovni namen je ustvariti začasno skupnost. Ne glede na to, za kakšno gledališče gre, se gledalec vedno znajde v določeni skupnosti. Še bolj izrazita je ta situacija na koncertih popularne glasbe, kjer je refren pravzaprav klic po petju, kjer vokalist umolkne in prepusti množici, da zapoje v en glas. To značilnost gledališča in posebej te predstave so poudarili na novinarski konferenci, na kateri so predstavili večino soavtoric, enega soavtorja in druge soustvarjalke. Sodeloval je tudi umetniški vodja SMG Goran Injac, ki smo ga – upoštevaje dejstvo, da bo imel Janez Janša spomladi še en ustvarjalni termin v repertoarju te jubilejne sezone Mladinskega gledališča, vprašali kako se ta predstava, ki je sicer ne najdemo v naboru premier repertoarja sezone 2015/2016 – umešča vanj ali kam poleg, zunaj njega?

Novi dramaturg Mladinskega gledališča Goran Injac je seveda odločno zatrdil, da ta predstava vsekakor sodi v repertoar nove sezone! Četudi je on tisti, ki zastopa politični pristop k teatru, je prepričan, da v tej predstavi obravnavana tema v vsekakor ni politična, kljub temu pa – zatrjuje – je projekt, ki ga pripravlja s sodelavci Emil (nekdaj Hrvatin, zdaj Janez Janša) seveda povsem dobro krespondira z neko družbeno in politično platformo, s katero so se lotili priprav repertoarja za to sezono, tako da lahko to pomeni, kako moramo misli, ki jih dihamo različno, v določeni situaciji dihati skupaj in se tako tudi obnašati.

Z avtorjem zasnove predstave Zraka!, ki je tudi njen režiser – ali kot sam podčrtuje – samo eden od štirih avtorjev – nam je po novinarski konferenci podrobneje pojasnil marsikatero vprašanje v zvezi z nastajanjem in cilji te koprodukcijske novitete na odru Stare pošte SMG-ja (v posnetku).

Z zrakom vodimo in si pustimo biti vodeni, so še zapisali v gradivih za to predstavo. Zraka! je torej predstava, kjer nas ne bo sram zazehati in tudi zadremati ne. Kjer se bomo smejali, ker ne moremo jokati. Ob sebi bomo čutili vonj, komaj slišno dihanje, stiskajoče grlo ob požiranju, rahlo stisko ob neznanem, mir in nemir, toplo bližino, lepoto in prepoved dotika.
Ta predstava ponuja le tisto, brez česar nič od tega ne bi moglo biti, kar nam je še
edino skupno, je – zrak. Dokler ga še imamo! … Še zapišejo avtorji med katerimi so – ob že navedenih – tudi – posebej tudi kot dramaturg in kompozitor že omenjeni Boštjan Narat, kreacijo in izvedbo oblikujejo tudi Dragana Alfirević, Leja Jurišić, Teja Reba, Jelena Rusjan, Tina Valentan, fotografije podpisuje Nada Žgank, , grafično oblikovanje pa Ajdin Bašić, vodja produkcije in izvršna producentka je Tina Dobnik, tehnični vodja in oblikovalec svetlobe Igor Remeta, za stike z javnostmi pa je odgovorna Janja Tekavec. Fotografije – portreti avtorjev, ki smo jih uporabili v tem prispevku, so povzeti iz novinarskih gradiv, njihovi avtorji pa so Andrej Križ, Katarina Juvančič in MitchCC, ena pa je arhivska. Video posnetki z novinarske konference in pogovor z Janezom Janšo so delo Andreja Pengova, ki v celoti tudi podpisuje ta prispevek, produkcija v programu Radia KAOS in postprodukcija pa sta delo Nine Radoš in Urške Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.