General Lipič ob 74.letnici bojev na Orlah: Ne bomo se uklonili!

Dan pred 9.majem, ko je bila pred 74_leti osvobojena Ljubljana je Mestna občina Ljubljana, občina Škofljica v sodelovanju s tamkajšnjo osnovno šolo in ljubljanska Zveza združenj Borcev za vrednote NOB, kakor veleva tradicija, pripravila spominsko svečanost ob obelisku na Orlah; Granit z vklesanimi zlatimi črkami opominja, da so na teh holmcih nad prestolnico pod topovskimi granatami padle zadnje žrtve preden je partizanska vojska vkorakala v Ljubljano, mesto heroj. S pogledom uprtim v svobodno prihodnost so tu na Orlah padli borci Gubčeve, Levstikove in Ljubljanske brigade; V njihovo čast in spomin so delegacije položile vence, učitelji in učenci Osnovne šole Škofljica so pripravili priložnostni, lepo zasnovani in sijajno izvedeni spominski recital, z borbenimi pesmimi je svečanost obogatil Partizanski pevski zbor, nastopila pa je tudi godba Ljubljanski veterani.

Trato pred spomenikom je zasedla množica bork, borcev, veteranov in mnogih drugih prebivalcev Orel, Škofljice in naselj z obrobja mesta ter Ljubljančank in Ljubljančanov, ki se vsakič 8_maja zbere zato, da se pokloni spominu junakom zadnjih bojev pred Ljubljano. Tradicionalno jo nagovorita župana Škofljice in Ljubljane in tako je bilo tudi tokrat. Ivan Jordan in Zoran Janković sta najprej pozdravila veterane te zadnje bitke na Orlah in zmagovitega pohoda do Magstrata, med njimi komisarja X. SNOUB Ljubljanske Marka Vrhunca ter častne goste, med katerimi so bili predsednik in predsednica ZZB NOV Slovenije in Ljubljane Tit Turnšek in Julka Žibret ter prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan in tokratni glavni govorec na tej spominski slovesnosti general Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Tovariš Lipič je uvodoma spomnil na dni, ki smo kakih deset dni nazaj praznovali Dan upora proti okupatorju, ko smo se spominjali za mnoge tragičnih časov,ki jih prinašajo vse vojne, vendar tudi časov, kot je poudaril pomembnih za narod, ki se upre vsakemu zavojevalcu z ciljem ohraniti svoj obstoj,svoj jezik, svojo identiteto in ne nazadnje svoj ponos.. Prav ponos in samozavest naroda zagotovljata tako obstoj kot tudi njegovo prihodnost. Spomnil pa je tudi na takrat 22-letnega komandanta 10.Ljubljanske brigade in osvoboditelja mesta generala Alojza Kajina. Umrl je letošnjega januarja, spominjamo pa se ga kot partizanskega poveljnika, ki je na belem konju 09.maja 1945 na čelu enot prijahal v Ljubljano in na Magistratu razvil zastavo ter s tem simbolično oznanil osvoboditev mesta.

Poudaril je tudi pomen majskih dogokov leta 1991, na Majniško deklaracijo in pekrske dogodke, ki so bili uvod v spopad s takratno JLA ter na neprecenljivo vlogo Slovenske teriatorialne obrambe in Milice v tej vojni. Ob premišljeno vodeni politiki in z večinsko podporo državljanov sta ti dve oboroženi sili uspeli ubraniti plebiscitarno odločitev o samostojni Sloveniji. Vse to so razlogi, je še povedal general Lipič, da je povezanost teh dogodkov tista nit, s katero je stkana novejša uporniška zgodovina Slovencev – od bojev za severno mejo, upora tigrovcev, boja slovenske partizanske vojske in borcev TO, ki jim je takrat sam pripadal ter slovenske Milice. Vsi ti upori, je še dejal, so gotovo zgodovinskega pomena in jih ne smemo pozabiti. Govor je končal z opozorilom na pomembnost dejstva, da smo ponosni na svojo zgodovino, saj pripadamo tistim narodom, ki so prav zaradi upornega značaja ostali in postali nacija v veliki evropski družini, ki slavi svojo osvoboditev in konec II.svetovne vojne 9. maja, na dan, ko je tudi praznik svobodne Ljubljane.

Slovesnost na Orlah je za Radio Kričač spremljal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *