Kaj v dobi prekarnosti še pomeni 1. maj

Kaj praznik dela pomeni mladin?

To je Radio KRIČAČ, ne več na kratih valovih in ne na dolžini 41 metrov, pač na FM 88.8 MHz, ki ga v teh prazničnih aprilsko-majskih dneh posvečamo junakom upora, dela in zmage. Pratizanske zmage, osvoboditve iz fašističenga in nascističnega jarma pred 72-imi leti, a žal vedno manj zmagovite sedanjosti. Vsaj kar zadeva delavske pravice. Koliko svobode je sploh še ostalo in kako delavsko praznovanje doživljajo mladi, smo se pogovarjali s Teo Jarc, aktivistko Sindikata Mladi plus, ki je na nedeljski predpraznični večer z odra na rožniški trati napovedala nastope voditeljev štirih sindikalnih central. V družbi torej, kjer vedno bolj uporabljajo besedi prekarnost, prekarec, ki ju do nedavnega še poznali nismo… Pogovarjala sva se pred prazniki, danes v studiu Radia KAOS, kjer nastaja Kričačev program.

S Teo Jarc vsa se pogovarjala tudi o lani nenavadno ostrem nastopu župana Jankovića v smeri zoper poživinjeni kapitalizem, v letošnjem govoru je to rdeču nit ohranil, saj mu je vse bolj jasno, da se izkoriščevalska družbena ureditev ne more nadaljevati v nedogled in da bo sama sebe v svojem jedru načela do sesutja. Kot se je to zgodilo še z vsemi družbenimi sstemi doslej. No, vsaj malo pa vendarle lahko pri tem pomaga tudi ljudstvo, delavstvo.,,? In tega se vsekakor zaveda tudi človek, ki zase pravi, da ni politik. Njegov letošnji nastop – lahko si ga ogledate tudi na Kričačevi in Kaosovi spletni strani – pa je vsekakor bil političen. Ali bolje: tudi političen. Ne brez razloga. Kmalu se bo treba manreč znova odločiti, kako in kam v prihodnje. Najkasneje čez približno leto dni. V Ljubljani in v državii.

O prihodnosti in nujnosti sindikalnega združevanja, ja tudi zaradi tiste nenavadne besede: prekarec – ter o morebitnem razvoju sindikalnega aktivizma ter pomenu Prvega maja za mlade sva se za Radio KRIČAČ pogovarjala Tea Jarc in Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *