Ob 9. maju, prazniku Ljubljane: Slavnostno, ponosno a tudi z opozorili za več solidarnosti!

Zoran Janković, župan Ljubljane: Med nami sta borca, partizana, ki sta bila med osvoboditelji Ljubljane 9. maja 1945, dr. Marko Vrhunec in Danilo Rudež... Njima v čast in v poklon vsem njunim soborkam in soborcem je Ljubljana ponosna, da je mesto heroj; ponosna je na rdečo partizansko zvezdo in na Hej, brigade. Ne morejo mi očitat, da delim ljudi... Poglejte, kaj vse smo naredili za sobivanje različnosti v mestu. To pa ne pomeni, da sem pripravljen sprejeti spreminjanje zgodovine. Partizani, partizanke so bili na strani zmagovalcev druge svetovne vojne, na strani tistih, ki so premagali največje zlo 20. stoletja, fašizem, nacizem! Dr. Janez Kocijančič, Častni meščan: Na športnem področju smo vsekakor svetovni fenomen in tako naj bo tudi v prihodnje... V Ljubljani sem rojen in v tem mestu sem bil tudi brigadir... pa tudi član slovenskega parlamenta v času, ko smo s Stanetom Kavčičem iskali drugačne razvojne poti... Mislim, da Slovenci nimamo kaj iskat v količinskem svetu, lahko pa marsikaj dosežemo na področju kakovosti.; Po drugi strani pa moramo biti še bolj solidarni in z več socialne pravičnosti. Smo v obdobju, ko lahko rešimo problem revščine, tudi prekarnosti. Če tega ne bomo rešili, bo v ospredje te družbe prišel generacijski konflikt... Ljubljana je mesto heroj in naloga naše generacije je, novim generacijam pojasnimo, kaj to pomeni in da se potrudimo, da bo Ljubljana mesto heroj tudi ostala. Anita Ogulin, Častna meščanka: Mnogim otrokom in njihovim družinam so aktualne okoliščine preprečile zdrav razvoj in razblinile njihove sanje o lepši, bolj varni in uspešni prihodnosti. Kot družba in kot država jim nismo znali ali hoteli podati roke... Številnim smo uspešno pomagali in dokazali, da skupaj zmoremo nepredstavljivo... Revščina se danes seli med zaposlene, med pekarne delavce, med upokojence, med bolne, invalide. Nismo se še soočili z dejstvom, da govorimo o čudoviti gospodarski rasti, ampak hkrati pa izgubljamo solidarnost. Verjamem, da je napočil čas za dobre zgodbe.

V sredo, 9_maja, je bila v počastitev praznika Ljubljane, dneva miru, mednarodnega dneva zmage nad fašizmom in nacizmom in ob dnevu Evrope na Ljubljanskem gradu Slavnostna seja Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana. Pred slavnostnim nagovorom je župan Zoran Janković izrekel dobrodošlico in pozdrave častnim meščankam in meščanom, letošnjim nagrajenkam in nagrajencem, mestnim svetnicam in svetnikom, predsedniku državnega zbora dr_Milanu Brglezu, predsedniku vlade dr_Miru Cerarju in ministrom, ki se jih je vabilu tokrat odzvalo toliko, da je bila vlada na Ljubljanskem gradu, kot je v šali dejal, sklepčna; Posebne pozdrave je namenil prvemu predsedniku RS tovarišu Milanu Kučanu, evropski komisarki Violeti Bulc, apostolskemu nunciju msgr_dr_Juliuszu Januszu, parohu Peranu Boškoviću, škofu Gezi Filu in rektorju ljubljanske Univerze, prof_dr_Igorju Papiču.

Ko je obudil spomin na deveti maj pred 73-imi leti, je poudaril, da so dejanja partizanov, partizank omogočila, da danes živimo v svobodni in samostojni Sloveniji in da so te prešle tudi v ekipo 12 tisoč sodelavcev, sodelavk v mestni občini, saj tudi njih prežemajo pogum in odločenost, da se spoprimejo z najzahtevnejšimi nalogami, kot so se takrat slovenski partizani. Tudi njih krasi pogum, volja do dela, sodelovanje, solidarnost in zato ni čudno, da se Ljubljana tako uspešno razvija. Lani so se v mestu končali stodva, letos izvajajo naslednjih 127 projektov, pravkar pa so objavili za prenovo 39 cest. Ljubljana je od leta 2007 do danes dobila že 250 milijonov evropskih sredstev;Vladi se je zahvalil za to korektno sodelovanje, kajti na podlagi tega je Ljubljana uresničila največje kohezijske projekte v Sloveniji, o katerih je v nadaljevanju podrobneje govoril, med njimi tudi o Cukrarni, ki je čakala kar 50 let na prenovo.

Župan Janković je govoril tudi o otrocih v vrtcih in šolah, kjer je 24 tisoč otrok, že 2 desetletji in pol pa teče projekt Zaupaj v lastno pamet, ko nagradijo najboljše učence, ki pripravijo neverjetne projekte; tu je tisoč 300 štipendistov, nekateri nastopajo tudi na tej prireditvi, razpisali so prvih 30 neprofitnih stanovanj za mlade posameznike ali družine do 29 let, dobili pa so kar 399 vlog. Imamo tudi take, ki so svetovni prvaki, npr. gospod Rolić v BTC, ki je s tem, kar je naredil, praktično prvi na svetu. To so tisti dosežki, ki Jankovića utrjujejo v prepričanju, da je veselje bit župan Ljubljane. In nagrade: s vetovne, evropske, slovenske, tudi tiste osebne, o katerih ne skoraj nikoli ne govori, tokrat pa jih je ponosono omenil. Tudi tisto nedavno, ki mu jo je dunajski župan Häup, prinesel v Ljubljano – zlato medaljo mesta Dunaj.

Seveda se župan ni mogel izogniti zadnje tedne zelo eksploatirani temi volitev ter predlogom in poskusom povezovanja na levici. Pojasnil je nekatere podrobnosti in – ne da bi to zelo eksplicitno omenil, nakazal sporazum (tudi) z DeSUSom.

Slavnostni govor je Zoran Janković končal s izrazi spoštovanja do dveh, na tej svećanosti udeleženih borcev, partizanov, ki sta 9. maja 1945 s svojima enotama, osvobodila Ljubljano in da je Ljubljana ponosna na to, da je mesto heroj; In ponosna je tudi na rdečo zvezdo in na Hej brigade. Podčrtal je, da mu nihče ne more očitat, da deli ljudi saj so v MOL vsi sprejeli filozofijo spoštovanja različnosti in takoj je naštel dejanja in odločitve, ki to potrjujejo in kar pa ne pomeni, da je pripravljen sprejeti spreminjanje zgodovine. Partizani, partizanke so bili na strani zmagovalcev druge svetovne vojne, na strani tistih, ki so premagali največje zlo 20. stoletja, fašizem, nacizem. Zato se jim priklanjamo, jih spoštujemo, in slavimo; tudi zato bo, dokler bo župan, poskrbel, da v mestu ne bo domobranskih spomenikov.

Slavnostni nagovor je končal s čestitkami Ljubljančankam in Ljubljančanom ob 9. maju, prazniku Ljubljane, mestu heroj. Spoštovanim visokim gostom se je zahvalil za udeležbo in vse pozval, naj gredo 3. junija volit. Pokažimo, da smo odgovorni, je še dejal, in vsak naj voli tisto, kar mu srce in glava pravi… Z obiskom volišč pokažimo, da smo vredni te države in da želimo, da se bo ta država stabilno razvijala. »Ljubljani in Sloveniji želim vso srečo in – še enkrat, hvala lepa in pa iskrene čestitke ob prazniku Ljubljane, 9. maju!«

Župan Ljubljane Zoran Janković in in predsednica komisije za priznanja MS MOL Nada Verbič sta potem podelila sedem plaket in pet nagrad ter listini z nazivom Častna meščanka in Častni meščan Ljubljane. Še pred slavnostno sejo Mestnega sveta se je vodstvo mestne občine srečalo z nagrajenci, ki so se ob tej priložnosti tudi podpisali v spominsko knjigo.

Dobitniki letošnjih nagrad so Dušan Merc, Mitja Rotovnik, Nada Šumi, Robert Štaba in prof. dr. Milan Žvan, nagrade pa so prejeli mladi znanstvenik Aleksej Jurca, Botanični vrt Ljubljana, Janez Bončina Benč, Mestna zveza upokojencev Ljubljana, Ljubo Baša, Feodor – Fedja Lužovec in dr. Marjan Sedej, ki je v zahavalnem nagovoru, zunaj predvidenega protokola v priložnostni zahvali dejal, da se privlačnost Ljubljane kot najlepšega mesta na Svetu ne prepozna samo po Tromostovju, Plečnikovih Žalah, lepi Slovenski cesti, obrežju Ljubljanice in mnogih drugih projektih in dosežkih, pač pa tudi v odnosih. V odnosih zlasti do starih, bolnih in na konec koncev tudi umirajočih. Zato je to nagrada vsem njegovim sodelavkam in sodelavem, ki so poskrbeli, da ustanova Ljubhospic, srčna hiša hvaležnosti deluje v oporo hudo bolnim, umirajočim in njihovim najbližjim. In tudi njim gre ta nagrada…

Listini z navzivoma Častni meščan in Častna meščanka sta prejela dr. Janez Kocijančič, dolgoletni športni funkcionar, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije od njegove ustanovitve ter predsedniku Evropskih olimpijskih komitejev in Anita Ogulin, diplomirana novinarka, ki že štirideset let deluje na področju socialnega varstva in dobrodelnosti. Tudi onadva sta s priložnostnima nagovoroma in zahvalama nagovorila avditorij slavnostnega prizorišča na Ljubljanskem gradu.

Prireditev sta pripravila in povezovala – že tradicionalno – Bernarda Žarn in njen novi kolega v voditeljskem paru, sodelavec Radia Ognjšče Matjaž Merljak, nastopili pa so Marko Erzar in Lara Lovrič, oba štipendista MOL, Simbolični (godalni) orkester pod vodstvom Bojana Cvetrežnika in Partizanski pevski zbor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *